Turkiet i frysboxen

KORTVARIG MINISTER. Minns ni Mikael Odenberg? Han var moderat försvarsminister i regeringen Reinfeldt och avgick efter bara ett år.

KORTVARIG MINISTER. Minns ni Mikael Odenberg? Han var moderat försvarsminister i regeringen Reinfeldt och avgick efter bara ett år.

Foto: Henrik Montgomery/TT

HELGKRÖNIKA2017-03-18 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Ett elektroniskt meddelande från Mälardalen innehöll bild av en blomma som vågat sig upp vid snökanten.

På textteve såg jag en varning för gräsbränder söderöver.

I norr behåller vintern sitt grepp och man hoppas att isarna ska hålla till påsk.

I skrivande stund ser den nationella köldligan ut som följer:

- 5,6 Stora Sjöfallet.

- 5,2 Katterjåkk.

- 4,4 Naimakka.

- 4,0 Rensjön.

- 3,9 Tarfala.

- 2,7 Kiruna.

Det är som poesi.

Peter Hultqvist från Stora Tuna i Dalarna såg nöjd ut. Försvarsministern hade lyckats nå en ny fempartiuppgörelse om försvaret. Tre av partierna tillhör alliansen, det är Liberalerna som inte är med eftersom man vill ha väsentligt ökade försvarsanslag.

Givetvis är det besvärande för alliansen att man inte har en gemensam linje i den viktiga försvarsfrågan.

Minns ni Mikael Odenberg? Han var moderat försvarsminister i regeringen Reinfeldt och avgick efter ett år. Ministrarna var oeniga om statsbudgeten och de besparingar inom försvaret som regeringen aviserat.

Om det blir ett regimskifte nästa år kan striden om försvaret föras in i Rosenbad.

Jan Björklund, ja. Han var uträknad efter valet 2014. En statsvetare frågade ”tror du Björklund leder partiet i valrörelsen 2018?” och det trodde ingen. Men nu förefaller det som om majoren från Skene förblir ÖB i Liberalerna även under nästa val. Björklund tillträdde år 2007.

Det är också värt att notera att Miljöpartiet står bakom beslutet att tillföra 500 miljoner till försvarsbudgeten varav det mesta går till det militära försvaret. MP var länge mycket kritiskt till satsning av den typen. En del röstade säkert på MP i tron att det var en röst för begränsade anslag till militären. Men det säkerhetspolitiska läget har förändrats. Och ett parti som vill sitta i regeringen måste kunna kompromissa.

Jag tror att försvarsfrågan dyker upp på MP-kongressen den 26-28 maj i Linköping.

Turkiet kommer allt längre från EU-medlemskap. Landet förhandlar sedan 2005 med EU.

Men unionen kräver stärkt skydd för de mänskliga rättigheterna och för minoriteter, garanterad yttrande- och mötesfrihet, samt att Turkiet ska erkänna Cypern som en suverän stat.

Under senare år har utvecklingen gått åt fel håll. President Erdogan visar allt fler auktoritära drag, ungefär som Putin i Ryssland, och oppositionen i landet har det mycket svårt. Att kritiken varit så pass hovsam kan ju hänga samman med det stora flyktingavtalet mellan EU och Turkiet. Många fruktar att för hård kritik leder till ett Erdogan river avtalet.

Formellt är Turkiet ett kandidatland, vilket betyder att ansökan godkänts av ministerrådet. Men i realiteten ligger Turkiet i frysboxen.

Att anklaga demokratiska länder för att likna nazistväldet är ingen genial förhandlingstaktik.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé använde bonuspoängen från riksdagens tjänstekort för vin, nötter och privatresor på SJ. Summan uppgår totalt till nästan 11 000 kronor.

Det var Expressen som skottade fram den nyheten.

Ännu ett exempel på hur viktigt det är med journalister som kollar kvitton och resetraktamenten. Det gäller, för att anknyta till det aktuella fallet, att nöta på i den journalistiska vardagen.

I romanen Fallvatten (2012) skildrar Mikael Niemi en katastrof i Stora Lule älv. Dammarna brister en efter en och en störtflod söker sig mot kusten. Man får följa olika individer, hur katastrofen påverkar dem, hur det förflutna flyter upp i minnet.

En katastrof av det här slaget skulle leda till ett enormt mediapådrag och statsministern och tio ministrar skulle upp på scenen. Men Niemis bok handlar om vad som sker i katastrofområdet. I Stockholm blir det bara en kort blinkning i lamporna, sedan återgår allt till det normala.

Det är en mycket bra roman, med nerv och skönhet och budskap. Och ingen kan missa att Tornedalsförfattaren gillar Saab!

Nästa lördag infaller våffeldagen. Håll ut, medborgare!