The Crown kan älskas även av republikaner

HUVUDROLLERNA. Claire Foy och Matt Smith spelar huvudrollerna i TV-serien ”The Crown”.

HUVUDROLLERNA. Claire Foy och Matt Smith spelar huvudrollerna i TV-serien ”The Crown”.

Foto: Grant Pollard

HELGKRÖNIKA2018-01-05 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Drottning Elisabeth ll tillträdde den 6 februari 1952. Och denna dag, trettondagsafton 2018, sitter hon kvar på tronen.

”Elizabeth den andra av Guds nåde Förenade Konungariket Storbritannien och Nordirlands och Hennes övriga rikens och territoriers Drottning, Samväldets överhuvud, Trons försvarare.” Så lyder den officiella titeln.

Drottning Elizabeth är sedan den 9 september 2015 den brittiska monark som har regerat längst tid. Det tidigare rekordet innehade drottning Viktoria. Elizabeth är även Storbritanniens hittills äldsta monark, sedan hon 2007 gick om Viktoria som avled 1901 i en ålder av 81 år och 243 dagar.

Men varför denna rojalistiska inledning på det nya årets första krönika? Svaret är The Crown, den serie som sänds i Netflix. Första säsongen handlade om Elisabeths första år som regent. Den här gången kommer man en bit in på sextiotalet som ju hade en hel del dramatik att erbjuda.

Politikerna passerar revy. Dubbelmoralen frodas. Krishärdarna avlöser varandra. Ofta är det bara antydningar, exempelvis vad maken Philip hade för sig i Söderhavet.

The Crown är mycket välgjord och får * * * *.

I nästa omgång lär det bli debut för den piprökande Labourpolitikern Harold Wilson, som var premiärminister 1964-1970 och 1974-1976.

Drottningen fyller 92 i april i år. Och tronföljaren prins Charles blir 70 i november. I Storbritannien har det förts en debatt om att hoppa över Charles och låta hans son prins William ta över direkt. Men jag tror inte att Storbritannien är moget för något så drastiskt. Om nu Charles tar över kan han dock inte hota mammans regentrekord, det törs jag lova.

Stefan Löfven är nästan tio år yngre än den brittiske tronföljaren men det förekommer redan spekulationer om vilken som blir hans efterträdare. Anders Ygeman, Ardalan Shekarabi och Magdalena Andersson har nämnts. Efter uttalandet att asylsökande kan söka sig till andra länder har nog Anderssons chanser försvagats.

Det är alltid retfullt att missa bemärkelsedagar. Min bror skulle uppvakta ett brudpar på trettondagen men bröllopet var redan på trettondagsafton. Man ringer NN och grattar.

”Jag fyllde ju i förrgår”, svarar NN.

En aktuell kalender kan undvika pinsamheter. Här är några viktiga dagar 2018:

15 januari: Martin Luther King-dagen

18 januari: Internationella Nalle Puh-dagen

23 januari: Elens dag och Hemtjänstens dag

29 januari: Veganpizzadagen

18 februari: Fotens dag

13 mars: Mazarindagen

12 april: Lakritsdagen och Linssoppans dag

26 april: Världsdagen för intellektuell äganderätt och Promenadens dag

2 maj: Harry Potter-dagen

22 maj: Picknickens dag

9 juni: Världsstickningsdagen, Internationella arkivdagen och Nationella bastudagen.

16 juni: Bloomsday

26 juni: Chokladpuddingens dag

Jag återkommer före halvårsskiftet med fler bemärkelsedagar under andra delen av nådens år 2018.

Pajala, Borgholm, Kalix och Simrishamn har de äldsta väljarna i landet, skriver Svenska Dagbladet. 27,5 procent av väljarna i hela landet beräknas ha nått pensionsåldern när det är dags att rösta, samtidigt som andelen väljare mellan 18 och 29 år är mindre än tidigare. Skillnaden mellan grupperna är tio procentenheter, dubbelt så stor som i början av 2000-talet då de var jämnstora.

Det återstår att se om det hela påverkar partierna. Eller är det så att de positiva beskeden till landets pensionärer år 2017 var ett resultat av statistikstudier? Vi får nog vänta på memoarer för att få något svar på det.

”Partier som tjänar på en äldre väljarkår är S, som är starka i gruppen, men även KD och L,” skriver SvD. ”Bland förlorarna märks V och MP, då stödet för de partierna är lågt i den äldre gruppen.”

Dramatiken tätnar.

”Den vises dårskap, säg vem den förnöjer?”

Det frågade Shakespeare i Trettondagsafton och det är en lika aktuell fråga 2018.

Hoppas att det blir ett fint år för er, ett fint år för Norrbotten, stora framgångar för Kalla och en S-ledd regering efter valet!