Stjärnfall & planetlandning

"Många av segrarna glömmer man fort men Liu Xiangs bittra öde stannar i minnet", skriver NSD:s Peter Swedenmark i sin helgkrönika.

"Många av segrarna glömmer man fort men Liu Xiangs bittra öde stannar i minnet", skriver NSD:s Peter Swedenmark i sin helgkrönika.

Foto: Martin Meissner

Helgkrönika2012-08-11 07:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det är tragedierna som etsar sig fast. Som med kinesen Liu Xiang, en gång dominerande på 110 meter häck. I Peking år 2008 var han skadad och kunde inte komma till start. I London föll han på första häcken och fick lämna arenan i rullstol. Många av segrarna glömmer man fort men Liu Xiangs öde stannar i minnet.

Ibland säger den säkre tyngdlyftningskommentatorn Jocke Nolsjö i Eurosport ungefär "det handlar ju bara om idrott". Och det är en nyttig påminnelse när ett nederlag på arenan beskrivs som en av 2000-talets värsta katastrofer.

I morgon är OS över för den här gången. Enligt rapporterna har det varit glest i teatersalongerna i London under tävlingarna. Men på sikt har den fantastiska staden vid Themsen fått utmärkt reklam.

Nästa gång avgörs sommar-OS i Rio och då blir det mycket nattsudd för oss som väljer att stanna hemma. Östra Brasilien ligger sommartid fem timmar efter Kiruna och Älvsbyn (när klockan är 17.31 här så är den 12.31 i Rio).

Internationella Olympiska Kommittén (IOK) ställer inga krav på att arrangörerna ska hylla de demokratiska idealen. I så fall skulle Peking inte fått värdskapet år 2008. Men sannolikt har den demokratiska utvecklingen i Brasilien spelat en positiv roll för Rios OS-ansökan.

I IOK ingår 141 personer (medlemmar och hedersmedlemmar). Det är 114 män och 27 kvinnor. Numera är det ovanligt att stora organisationer har denna markanta snedfördelning.

I många avseenden är idrotten konservativ - titta bara på brottningsdomarnas kavajer. Men att alla deltagande länder i London hade med både män och kvinnor var onekligen en framgång.

Veckans prestation svarade ingen stjärna för, däremot de människor som låg bakom den lyckade landningen på planeten Mars. Farkosten sändes iväg i november 2011 och Curiosity landade på Mars i måndags morse. Förhoppningen är att bilder och annan information ska överföras under de närmaste åren.

Även om vi inte får svar på frågan om det funnits liv på Mars handlar resan till grannplaneten om en framgång. En twittrare skrev: "Curiosity har kostat ungefär en sjättedel av OS. Vi hade kunnat skicka sex rovers och kappköra dem!"

Men jag vill både ha OS och rymdforskning!

Omläsningen. Kerstin Ekman kom år 1993 med romanen Händelser vid vatten, en berättelse från den fiktiva byn Svartvattnet. Där inträffar ett fruktansvärt brott och man får följa människor och spår under flera årtionden. Och som så ofta i Kerstin Ekmans böcker finns utmärkta skildringar från den norrländska skogen.

År 2007 utsågs hon till skoglig hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet, ett mycket välförtjänt erkännande. Det är en dramatisk berättelse Ekman presenterar och hennes språk är fantastiskt.

Sveriges ambassadör i Minsk i Vitryssland utvisades i förra veckan. Nu stänger Vitryssland sin ambassad i Stockholm och det är bara en tidsfråga innan den svenska beskickningen avvecklas. Att kalla hem ambassadören för konsultationer är ett ganska vanligt sätt att demonstrera missnöje men att helt avveckla förbindelserna är en ovanlig åtgärd. Sveriges arbete för mänskliga rättigheter i diktaturstaten har irriterat makthavarna i Minsk. Det hela är hedrande för Sverige.

President Lukasjenko är mycket hockeyintresserad - han spelar själv flera gånger i veckan - och lyckades få internationella ishockeyförbundet att förlägga världsmästerskapet 2014 till Minsk. Oppositionsgrupper har protesterat och EU har agerat.

Nu när Lukasjenko väljer att klippa banden med ett medlemsland i EU aktualiserar det frågan om att flytta värdskapet för VM 2014. En aktion mot just hockey-VM skulle vara en perfekt tackling mot diktaturregimen. Det är bara att trycka till.

Skördemånad. Det återstår att se om Annie Lööf får skörda efter beslutet att sparka Tillväxtverkets generaldirektör. Om man i samband med chefsbytet kan byta ut den rekordfula loggan är det bonus.

I augusti brukar det vara som varmast i badvattnet och spanare ute på myrarna rapporterar att det blir gott om hjortron.

Det är strålande tider, härliga tider.

Ha det bra i hela Norrbotten!