Osminkat om fransk politik

SMINKAD. Frankrikes president Emmanuel Macron har sedan han tillträdde lagt 26 000 av skattebetalarnas euro, motsvarande närmare en kvarts miljon svenska kronor, på smink.

SMINKAD. Frankrikes president Emmanuel Macron har sedan han tillträdde lagt 26 000 av skattebetalarnas euro, motsvarande närmare en kvarts miljon svenska kronor, på smink.

Foto: Kamil Zihnioglu

HELGKRÖNIKA2017-09-02 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Sommaren var politisk het men vädermässigt var det betydligt kyligare. Vi får gå 100-150 år tillbaka i tiden för att finna en sämre sommar vad gäller maximitemperaturen, berättar SMHI på sin läsvärda hemsida.

Mest anmärkningsvärt är en temperatur på bara +1,7° i Haparanda den 7 juli 2017 vilket är det lägsta sedan den 16-17 juli 1863, då rekordet +/- 0,0° noterades, berättar SMHI.

Gnället på vädret vid busshållplatser och i matköer tycks i år ha fog för sig.

Men nu hoppas vi på en ljuvlig höst.

Moderaterna i Norrbotten var först i landet med att peka ut favoritkandidaten till partiledarposten, nämligen sörmlänningen Ulf Kristersson, 53 år.

Mikael Odenberg (bror till förra biskopen Christina Odenberg) är många murvlars favorit, förmodligen för att han är frispråkig och inte drar sig för att nypa till de egna.

Carl Bildt är bara tre år yngre än president Trump och jag kan inte tänka mig att Nya Moderaterna väljer en pensionär. Till sist kom också beskedet från den förre statsministern att han inte ställer upp.

1 oktober ska M avgöra vem som ska ta vid efter Anna Kinberg Batra.

I fransk press har man kunnat läsa den osminkade sanningen om presidenterna. Den förre presidenten, socialisten François Hollande, betalade sin sminkös 6 000 euro i månaden. Han hade även en privat frisör som fick 10 000 euro i månaden för sina tjänster.

”Den senare utgiften hånades grundligt i Frankrike när den framkom i media, då Hollande inte har den allra kraftigaste hårväxten”, noterar Aftonbladet.

Den nuvarande presidenten Emmanuel Macron har sedan han tillträdde lagt 26 000 av skattebetalarnas euro, motsvarande närmare en kvarts miljon svenska kronor, på smink. Ändå är han bara 39 år. Hur stor blir notan när Macron är 65?

Även presidenten dessförinnan, högermannen Nicolas Sarkozy, betalade 8 000 euro varje månad för skönhetsunderhåll. Ja, han betalade men det var skattebetalarna som fick lägga pengar i sminkpotten. Men att Sarkozy inte blev omvald för en andra period kan inte sminkören lastas för.

Polarforskningssekretariatet ska flytta till Luleå, meddelar regeringen. Den flytten och de andra som civilminister Ardalan Shekarabi presenterat innebär att man uppfyller ett löfte från valrörelsen.

Det är nu slut på en lång trend av centralisering till Stockholm, säger statsminister Stefan Löfven, uppvuxen i Sollefteå.

Omlokaliseringen handlar om drygt 500 tjänster. I det stora hela är det alltså ganska få berörda men det är ett viktigt besked att förändringar har inletts och att de kommer att fortsätta.

Nu kan man vänta den vanliga dramaturgin. Olika intressen kommer att hävda att verksamheten kommer att falla samman när man lämnar huvudstaden.

Många tusen norrlänningar har genom åren fått flytta från hemorten till Eskilstuna, Märsta och Malmö. Det sågs som en nödvändig del i strukturomvandlingen. En del hamnade i barackstäder, långt från familjen. De som nu erbjuds att följa med myndigheten får dessbättre mycket bättre villkor.

En del listiga kritiker prisar utflyttningen som idé men noterar att just det egna fögderiet av nödvändighet måste finnas på gångavstånd från Rosenbad. Det är ungefär som med vargen. De flesta vill ha kvar gråben i de svenska skogarna – men inte hemma vid stugknuten.

För övrigt anser jag att Polarforskningssekretariatet bör byta namn. 28 bokstäver i namnet är för tungt.

Johan Hakelius slutar som chefredaktör för att istället bli politisk redaktör på nyhetsmagasinet Fokus. I hans ställe träder Claes de Faire in på posten. En mycket tydlig kompetensförstärkning.

Efter en kvarts sändning var det åtskilliga som dömde ut Morgonstudion, SVT:s nysatsning.

Det är inte lätt att genomföra förändringar, i samhället eller företag. En gammal tryckpress gjorde att tidningen blev suddig och svårläst. Bilderna var gråa och grötiga.

Så investerades i en modern press och knivskarpa bilder publicerades. Men en del var missnöjda. ”Vi vill ha tillbaka den gamla tidningen.”

Hoppas den första septemberhelgen uppfyller högt ställda anspråk!