Ordförande Mao och pilfinkarna

KINA. 1958 tog den kinesiske ledaren Mao Zedong initiativ till ett stort politiskt ingrepp mot pilfinken.

KINA. 1958 tog den kinesiske ledaren Mao Zedong initiativ till ett stort politiskt ingrepp mot pilfinken.

Foto: Ng Han Guan

HELGKRÖNIKA2017-05-20 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Jag läste slarvigt och trodde att Världsmeteorologidagen infaller i dag den 20 maj.

När jag var ung, kring femton, kunde jag för mitt liv inte begripa vuxenvärldens fixering vid väderrapporterna. Det var ju nästan som en religös ritual, att lyssna på väderprognosen.

"Det är ju bara att titta ut genom fönstret i morgon bitti så ser man ju vad det är för väder", sa jag.

Men de vuxna log bara överseende åt spolingens inpass.

Så upptäckte jag precis nu att denna dag tillägnas metrologi, läran om mätning. Meterkonventionen antogs denna dag 1875. Och visst är det värt att hylla att man kontrollerar att ett kilo apelsiner inte väger 900 gram.

Meteorologi och metrologi är alltså inte samma sak. För övrigt firas Världsmeteorologidagen den 23 mars.

Nu börjar Trumps metoder att jämföras med Watergateskandalen. Fem män bröt sig en sommarnatt 1972 in i lokaler som användes av demokraterna i Washington. De fem greps och man fann kopplingar till en republikansk återvalskommitté. Ledande politiker försökte försvåra och stoppa undersökningen.

Journalisterna Carl Bernstein och Bob Woodward, som skrev för Washington Post, lyckades avslöja att Vita huset var inblandat. När riksrättsåtalet var nära valde Nixon att avgå, det var 9 augusti 1974.

Visst finns det likheter med vad som nu utspelar sig. Trump kickade FBI-chefen och uppges ha försökt stoppa undersökningen kring ledande republikaners kontakt med Ryssland.

Även republikanska kongressledamöter är starkt kritiska till presidentens stil och det är något som bör oroa den egensinnige regenten i Vita huset.

Det är INTE åldersfascism att byta programledare efter 21 år, noterar Alex Schulman i en läsvärd krönika i Expressen. Detta apropå protesterna när SVT byter ut personal. Morgonprogrammet formligen ropar efter är förnyelse.

Den moderata riksdagsledamoten Patrick Reslow har värvats till Sverigedemokraterna. Beskedet är ett nytt hårt bakslag för Anna Kinberg Batra.

"Jag har under lång tid känt att jag inte känt mig hemma i Moderaterna", säger Reslow, en känsla han delar med många andra.

Nu kräver M-ledningen att Skåneriksdagsmannen ska lämna riksdagen men det gör han givetvis inte.

Reslow var fram till april i år ordförande för M i Malmö. Att en så framträdande medlem kliver över till ett parti som har sina rötter i rasistiska rörelser är anmärkningsvärt.

Det är bråda tider för fågelskådare. I maj kommer den stora invasionen av fåglar från England, Spanien, Kenya och många andra länder. Har storspoven landat och är tranorna på plats? Har du sett några bergfinkar och hörs lärkans drill i skyn?

I en artikel noterar en grupp fågelskådare att de fått nördstämpel. Hur kan man gå ut i skogen klockan fem på morgonen och tyst kolla i kikaren, för att sedan jubla om den sibiriska järnsparven uppenbarar sig på en gren? Det är lätt att plocka fram nördstämpeln.

De förändringar som sker i naturen noteras snabbt av bland annat fågelskådare. En förhoppning är att observationerna ska bidra till kloka politiska beslut.

Det finns ett exempel på ett stort politiskt ingrepp mot en fågelart, pilfinken (som ibland blandas samman med gråsparven). Finkarna åt upp stora skördar i Kina och ordförande Mao beordrade 1958 ut tre miljoner människor på fälten. Dessutom skapades många ljudliga fågelskrämmor för att jaga pilfinkarna tills de dog av utmattning. Och många fåglar föll döda ned från himlen så kampanjen ansågs vara en succé.

Men man hade inte räknat in att fåglarna också åt gräshoppor som snabbt ökade i antal när fåglarna blev färre. Skördarna minskade, vilket förvärrade en svår hungersnöd i Kina. Många miljoner dog åren 1959-61.

Vad effekten blir av uppvärmningen vet ingen med säkerhet men när de känsliga ekosystemen rubbas kan det få ödesdigra konsekvenser.

Det fick Mao lära sig men det tycks inte Trump ha fattat.

Ha nu en fin majhelg!