Bodensaren Peter Englund, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien, menar i en artikel i DN att USA har fått sin farligaste ledare någonsin.
Ja, nu är det inte längre någon som betraktar Donald Trump som en clown, ungefär som den italienska politiker som krävde att det skulle sättas stopp för uppförsbackar för cyklister. Trump har nämligen makt och resurser. Än vet vi inte hur han kommer att agera i heta lägen.
Det är intressant att den amerikanske presidenten ägnar så mycket tid och energi åt att kommentera vad tidningar, radiokanaler och tevekanaler har att säga. I hans värld är medierna fiender, som undanhåller sanningen och presenterar rena rövarhistorier.
Men visst har vi hört det tidigare? Ja, högerextremister i hela Europa odlar gärna myten om att de gamla medierna (NSD, Aftonbladet, SVT med flera) undertrycker sanningen. Istället presenterar de gamla medierna politiskt korrekta nyheter som ger en falsk bild av vad som hänt. På det sättet styrs utvecklingen åt fel håll och medborgarna blir systematiskt felorienterade. Att Jimmie Åkesson (SD) hyllar Trumps angrepp på Sverige är därför inte alls förvånande.
Nu har konspirationsteoretikerna fått en ny överstepräst.
Donald Trump använder Twitter för att han då slipper frågor från journalister. Det är ju ofta följdfrågorna som är de intressanta, inte de anföranden som någon håller. Presidenten har insett risken att han blir trängd in i ett hörn av pålästa reportrar och undviker därför direkta möten så långt det går.
Det är enklare att i nattens mörker formulera ett Twittermeddelande byggt på något slafsigt reportage.
Att Trump och hans ideologiska bröder och systrar på andra håll i världen har så lågt förtrodde för de etablerade medierna är ett bra betyg. Som journalist kan man känna stolthet.
I Sverige kan vi se på alla affärer som avslöjats av alerta medier. Kommunalskandalen och härvan kring riksrevisorerna. Fastighetsverket och Telia. Nu senast skattechefens privata konsultverksamhet. Ja, listan kan göras mycket lång.
I regel är avslöjandena resultatet av att idogt grävande. Politiker som kontrollerar regeringen och har parlamentet i sin hand – eller de som strävar efter detta – kan irriteras av en makt utanför deras egen kontroll.
Trumps partibroder Richard M Nixon, president 1969-74, hatade medierna. Hatet tilltog efter Watergateavslöjandet i Washington Post. Och Putin har ju samma problem med de numera få medier som är fräcka nog att angripa makten.
Hur var det konditor Ofvandahl uttryckte saken: ”Att tadla samhällsledarne gör blott en lumpen själ.” (Tadla = klaga på, klandra.)
Nej, nazisten Herman Göring sa aldrig ”varje gång jag hör ordet kultur osäkrar jag min revolver”. Originalrepliken fanns i en pjäs, skriven av en nazist på 1920-talet. "Wenn ich Kultur höre ... entsichere ich meinen Browning."
Göring kan lastas för mycket men inte för repliken om kulturen och revolvern.
Det är ett exempel ur boken 101 historiska myter av Thomas Oldrup och Åke Persson. Att Erik XlV dog av förgiftad ärtsoppa är inte sant, inte heller att det var Columbus som upptäckte Amerika.
Boken är underhållande och man lär sig en del nytt. Men ett råd: ta en bit i taget. Att höra hur någon med mästrande ton berättar ”men så är det inte alls!” kan bli lite påfrestande. Ungefär som att hamna bredvid en pratsam besserwisser på tågsträckan Kiruna-Stockholm.
Detta att vara källkritisk är viktigt och boken lär bidra till ökad uppmärksamhet. Det behövs när nättroll (en del välavlönade tjänstemän) sprider rykten om personer och skeenden. Bakom denna desinformationskampanj finns ett synsätt som det Trump ger uttryck för.
Lyssna gärna på P3-dokumentären "Dopningsskandalen i Lahti", om skid-VM år 2001 som blev präktig skandal. Gå till sr.se och klicka vidare.
Hoppas att ni får en ljuvlig vinterhelg överallt i Norrbotten.