Mycket luft i Centerns siffror

CENTERN. Annie Lööfs popularitet kan vara en förklaring till att Centerpartiet ökar i opinionen men inte i sakfrågeägarskap.

CENTERN. Annie Lööfs popularitet kan vara en förklaring till att Centerpartiet ökar i opinionen men inte i sakfrågeägarskap.

Foto: Jessica Gow/TT

HELGKRÖNIKA2017-05-13 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I Tarfala var det minus sju denna majmorgon. Jag var inte där och läste av termometern utan såg istället på textteve, sidan 404, där man var tredje timme redovisar högsta och lägsta temperatur i Sverige. Tarfala finns ofta med i köldligan.

Majsnö täcker vårblommorna. Odlare undrar oroligt om de utplacerade penséerna ska klara kylan.

"Ja visst gör det ont när knoppar brister.

Varför skulle annars våren tveka?

Varför skulle all vår heta längtan

bindas i det frusna bitterbleka?"

Det skrev Karin Boye i en dikt som kom ut 1935 och som blivit en svensk klassiker.

En spårvagn i Göteborg har döpts till Karin Boye.

Får François Hollande någon spårvagn uppkallad efter sig? Det är nog högst tveksamt. Presidenten som valde att inte ställa upp i presidentvalet 2017 anses ha varit blek och kraftlös. Att han valde att inte ställa upp var ett klokt beslut.

Nu blev det istället vänsterflygelns Benoît Hamon från Finistère som blev Socialistpartiets kandidat. Det gick inte så bra. Hamon fick sex procent av rösterna, En katastrof och en klar markering mot Hollande.

Manuel Valls, som besegrades av Hamon när Socialistpartiet valde kandidat, kommer att ställa upp för landets nye president Emmanuel Macron inför valet till nationalförsamlingen i juni.

"Det här socialistpartiet är dött, men inte dess idéer", säger Valls till radiokanalen RTL, enligt Le Monde.

Valls var tidigare ordförande i partiet och premiärminister. Nu ger han det gamla partiet en rejäl käftsmäll. Tack för senast, kamrater! Tänk om Göran Persson sagt detsamma om SAP.

Novus har gjort en undersökning om väljarnas förtroende för de olika politiska partierna i en rad sakfrågor.

Socialdemokraterna har störst förtroende då det gäller jobben, sjukvården, skola och utbildning, äldreomsorg, pensioner och boende.

Moderaterna har störst förtroende då det gäller lag och ordning samt landets ekonomi.

SD ligger etta i invandring/integration.

Miljöpartiet vinner klassen miljö och klimat.

Det är anmärkningsvärt att opinionsraketen Centerpartiet inte toppar då det gäller en enda politisk sakfråga. Novus gör denna analys:

”En förklaring till att Centerpartiet inte ökat nämnvärt i sakfrågeägarskap trots sina stora framgångar i opinionen är att de väljare som nu gått till partiet gjorde detta på grund av missnöje med Moderaternas politik. Även Annie Lööfs popularitet kan vara en förklaring till att man ökar i opinionen men inte i sakfrågeägarskap.”

För strateger inom Centerpartiet bör uppgifterna oroa. Det kan finnas mycket luft i succésiffrorna.

(Novus uttryck ”sakfrågeägarskap”, ett exempel på modern byråkratprosa, ber jag om ursäkt för.)

I september 2013 utsågs James Comey till chef för FBI. Våren 2017 fick han sparken av president Trump. Många tror att Comeys undersökning av republikanernas kontakter med Ryssland är orsaken till beslutet.

Längre tid i ämbetet hade J Edgar Hoover, som var FBI-chef i 48 år, från 1924 fram till sin död 1972. Det sades att ingen ledande politiker vågade röra Hoover eftersom han i sina mappar samlat uppgifter om mångas moral och vandel. Hoover inriktade sig mer på svarta medborgaraktivister som Martin Luther King Jr än på maffian. Och han varnade ständigt för att kommunisterna skulle infiltrera USA.

Nu lär väl Trump välja någon lojal partigängare som går hans ärenden.

Förre finansministern Anders Borg (M) misstror Emmanuel Macron.

Den franske presidenten ska förhoppningsvis inte, som Borg, föra över pengar till de bäst ställda i samhället. Borgs tal om behovet av hårda nypor avser förstås att nypen ska drabba mot svaga grupper.

”En torr och kall vår gör sommaren kort

och vintrens föda fördriver.

Gud hjälpe, som rår, si våren går bort

och liten glädje oss giver.”

Det skrevs inte våren 2017 utan på 1620-talet. Författare är Lars Wivallus (1605-69) som hade tid över att skriva när han satt fängslad i Nürnberg, Danmark, Stockholm och på Kajaneborg i Finland.

Med hopp om en varm vårvecka i Norrbotten!