I väntrum borde det vara förbjudet att tala om sjukdomar. Landstinget måste sätta upp skyltar om det. ”Samtal om sjukdomar och behandlingar undanbedes.”
”Undanbedes”, säger en man i polotröja. ”Så det är inte helt förbjudet, då? Jo, min galloperation 1984 var det ja. Doktor Bergkvist sa att han aldrig sett maken till stor gallsten, den var nästan som dvärgplaneten Pluto.”
Nej, Landstinget måste uttrycka sig klarare. ”FÖRBJUDET att tala om sjukdomar och behandlingar.”
Jag förstår att en del, för att dämpa den egna nervositeten, gärna går igenom sin sjukjournal. Och när man pratar sjukdomar, egna och andras, brukar det alltid finnas åhörare. Men jag tror att detta sjukdomsältande i väntrummen är negativt och bidrar till att många känner större obehag inför behandlingen.
Man kan istället prata om fåglar, Bernie Sanders, tidpunkten när man kan plantera penséerna eller migrationspolitiken.
Till en del är dialogerna om sjukdomar relaterade till ålder. Ju äldre några är, desto större är sannolikheten för att det är sjukdomar som avhandlas.
Ibland när kvoten för tal om ischiasnerven och höftledsbytet är uppfylld händer det att jag viker upp kragen och söker mig till dunkla gränder för att slippa höra mer.
En vanlig villfarelse är att de unga törstar efter info om den senaste blodtrycksmätningen och läkarens råd att öka dosen betablockerare.
”Jaha”, säger den unga, rättar till öronsnäckan och svarar på ett sms.
Jag tror att skaparen har utrustat de unga med ett filter i örat som aktiveras när vi som är 50 + börjar citera ur sjukjournalen.
På tal om örat, ja, vill ni höra om min Ménière – äh, vi får ta det en annan gång…
Karl-Gösta Bergström från Ryssbält i Kalix kommun har bråda dagar, liksom andra politiska kommentatorer. K-G var tidigare på SVT men skriver numera för Expressen och är tidningens klart lysande stjärna i grenen Kommentarer till samtiden.
Kommer Åsa Romson att sitta kvar som språkrör för Miljöpartiet? Kommer MP att sitta kvar i regeringen? Kan något knäcka en göing (språkröret Gustav Fridolin är från Önnestads församling i göingebygden)? Ja, frågorna hopar sig. K-G och andra får bygga upp väldiga kompberg när de försöker sia.
Ibland blir en politiker ett sänke för sitt parti. Där är Romson i dag. Erfarenheten visar att det är svårt att ändra på den bild som präglats, att den med förlorarstämpeln i pannan plötsligt ska bli en vinnare.
Till sist kokas det hela ned till frågan: ska jag lämna min post därför att det är det bästa för det parti jag representerar? Det finns ju alltid en risk för att personliga ambitioner får överskugga andra perspektiv.
Även om Romson vinner slaget i Karlstad fredagen den 13 maj är det mycket svårt att tänka sig att hon ska vinna väljare i valet 2018.
Krisen i MP påverkar också socialdemokratin, som tappade stort i en mätning i veckan. Många ser MP-krisen som en kris för regeringen.
Det innebär att trycket ökar på Stefan Löfven att ombilda regeringen, direkt efter MP-mötet. En del nya ansikten och nya grepp kan vända den nedåtgående spiralen.
Centerledaren Annie Lööf och vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt genomför dueller runt om i landet. C fick 6,1 procent i senaste mätningen, V 7,1 procent.
Att turnera är ett sätt att få mediernas uppmärksamhet. Men de mäktigaste murvlarna lär hänga på låset till MP:s kansli istället för att häcka i någon skolaula.
Cyklisten Femke van den Driessche från Belgien hade monterat in en liten motor under sadeln på sin hoj. Nu har hon stängts av i sex år.
De som gömmer prestationshöjande preparat i sina muskler måste också straffas hårt.
Under detta år väntas 60 000 asylsökande till Sverige men prognosen är osäker. En befolkningsökning på 0,6 procent är mycket beskedlig.
Men självfallet måste Sverige liksom övriga EU vara berett att öppna gränserna för fler skyddsbehövande.
Ha en fin Valborg och en röd första maj!