KU och väljarna får en smäll

17 maj. I dag firar norrmännen Eidsvollförfattningen.

17 maj. I dag firar norrmännen Eidsvollförfattningen.

Foto: Grøtt, Vegard

HELGKRÖNIKA2014-05-16 22:02
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Vi börjar med lite historia.

Sverige och den nyblivne svenske kronprinsen Karl Johan (Bernadotte) besegrade Danmark 1814. Vid freden i Kiel blev det bestämt att Norge skulle överlämnas till kungen av Sverige.

Kristian Fredrik, dansk ståthållare i Norge, vägrade att gå med på detta. I stället utropade han vid ett så kallat stormansmöte i Eidsvoll 16 februari Norge som ett självständigt rike. En folkvald konstituerande församling inkallades och antog 17 maj Eidsvollförfattningen, Norges grundlag.

Kristian Fredrik valdes till norsk kung. Men Karl Johan låg på som en igel och hänvisade till överenskommelsen i Kiel. I slutet av juli 1814 slog den överlägsna svenska hären till. Vid Konventionen i Moss den 14 augusti bestämde man om vapenstillestånd. Kristian Fredrik accepterade att abdikera mot att Norge fick behålla sin grundlag. Han lämnade Norge efter att ha överlämnat regeringsmakten till Stortinget. Den 4 november 1814 antog Stortinget en reviderad författning som öppnade för unionen med Sverige. som bestod till upplösningen 1905.

Och i dag tågar norrmännen fram och viftar med sina flaggor och firar Eidsvollförfattningen. Vi får gratulera och hoppas på en fin jubileumsdag.

Kristian Fredrik blev sedermera dansk kung, Kristian Vlll, och han visade ointresse av demokratiska reformer. Att norrmännen blev av med den gubben var knappast någon förlust.

Nu är det bara en dryg vecka kvar till valet till Europaparlamentet. Medierna redovisar sina kluriga valbarometrar där man kan se vilka kandidater man ligger närmast och längst ifrån.

Christina Snell-Lumio (V) från Hedenäset och jag har en del ihop, enligt barometern, medan avståndet är mycket stort mellan mig och Anna Hagwall, kandidat för Sverigedemokraterna.

Om barometrarna bidrar till att öka intresset för valet så är de okej men man ska nog inte ta det som sägs för bokstavligt. Det är ungefär som med SMHI:s förutsägelser om vädret.

I EU-valet 2009 var det 40,4 procent rom röstade i Norrbotten, en ökning med 4,3 procent. I riket som helhet var det 45,3 procent som utnyttjade sin demokratiska rättighet.

I Övertorneå fick Fi fyra röster år 2009, vilket motsvarade 0,3 procent. Man behöver inte vara docent i statskunskap för att gissa att utfallet blir bättre 2014. Och i Arjeplog fick Fi bara tre av 958 godkända röster. Samma prognos gäller där.

I USA var valdeltagandet i det senaste presidentvalet 59 procent.

Det skulle se snyggt ut om Sverige åtminstone nådde den nivån i EU-valet nästa söndag. Särskilt då vi européer brukar häckla amerikanarna för deras låga valdeltagande.

Majoriteten i konstitutionsutskottet kritiserar förra näringsministern Maud Olofsson (C) för handläggningen av Nuon-affären. Dessutom aviserade ett enigt utskott att man ska se över reglerna för tidigare statsråds medverkan i KU-utfrågningarna.

Som bekant vägrade ju Olofsson att infinna sig för att svara på frågor från utskottsledamöterna, en sällsynt arrogant linje. Den förra centerledaren bjöds in till Aktuellt i tisdags men vägrade också där att ge svenska folket besked om alla Nuon-turerna.

Det var pinsamma minuter: en väl påläst intervjuare och en före detta politiker som fullföljde sin taktik att försöka mörklägga.

Vad visste Fredrik Reinfeldt? Ljuger statsministern eller den förra vice statsministern, för båda kan ju inte tala sant?

Frågorna hopade sig men svaren uteblev.

Att vägra svara på frågor uttrycker ett förakt både för folkrepresentationen och för väljarna. Dessutom är det ett sätt att göra bort sig. Vem kan hysa respekt för en moltigande politiker som Olofsson som gör allt för att dölja sanningen om den katastrofala Nuon-affären?

Drygt en vecka före EU-valet och fyra månader före riksdagsvalet har Maud Olofsson agerat på ett sätt som troligen kommer att kunna avläsas i statistiken från Valmyndigheten.

Att dela ut käftsmällar brukar inte vara ett effektivt sätt att locka sympatisörer.

Ha nu en fin majhelg och njut gärna av bergfinkens vackra sommarskrud.