Nästa upplaga av Svenska Akademiens Ordlista, SAOL, kommer ut i april 2015. Men redan nu meddelar huvudredaktören Sven-Göran Malmgren att ordet hen kommer att finnas med. Man har tvekat i några år men anser nu att ordet inte är en dagslända.
Hen kommer att ha två betydelser i SAOL: dels som beskrivning av ett tredje kön och dels som ett könsobestämt uttryck som betyder ”han eller hon”.
Min uppfattning är att hen mest har använts av vänstermänniskor som vill driva på jämställdheten. Man väntar sig inte att hitta hen på ledarsidan i stockkonservativa Nya Wermlands Tidningen.
Wikipedia på nätet har detta att säga:
”Hen kan användas som ett alternativ till uttryck som ´hon eller han´, ´vederbörande´ eller den i fall där könstillhörigheten är okänd, oväsentlig eller ska otydliggöras, som i exemplet: ´Om en elev vill överklaga bör hen först vända sig till rektor´.”
Prognosen är att hen kommer att slå igenom men det kan ta några generationer. Hen lanserades första gången år 1966 så det tog nästan femtio år innan ordet accepterades och slutligen landar i SAOL.
En man jag kände, som undervisade dagspressjournalister i svenska, hade tre exemplar av SAOL. Ett på nattygsbordet, ett i portföljen, ett i bokhyllan på jobbet. Exemplaren var vältummade; experten konsulterade ständigt SAOL, analyserade, ställde frågor.
Nu räcker det att ha en smartphone för att snabbt kunna slå upp ett ord. Jag undrar för övrigt vad språkdoktorn skulle säga om uttrycket smartphone?
Den franske socialistledaren Jean Jaurès var en enveten motståndare till militarismen. När nationer hotade varandra, då skulle arbetarna hålla samman och vägra kriga. Det handlade om krig mot kriget. En kväll i Montmartre, då Jaurès just beställt en bit jordgubbstårta, klev en högerextremist fram ur skuggorna och sköt fredskämpen. Dagen efter bröt det krig ut som skulle komma att kallas det första världskriget.
Mäster Olle Svenning hade en lysande text om detta i Aftonbladet Kultur.
Jaurès dröm förverkligades inte:
”De franska socialistledarna anslöt sig till kriget, till nationalismen och till ´l’union sacrée´, det heliga förbundet. Jaurès stora fredsplan likviderades´.”
Det var en av det förra seklets stora tragedier.
"Vi är macho, män gråter inte."
Det säger Dunga, ny chef för Brasiliens herrlag i fotboll. Han har irriterat sig på att spelarna ibland grät, som efter VM-matchen mot Chile. Dessutom gillar inte Dunga att spelare byter frisyr mitt under en turnering.
Sammanbitna män som inte byter frisyr är knappast ett segerrecept inför VM 2018. För övrigt hoppas jag att detta VM flyttas från den aggressiva staten Ryssland.
Min litterära idé: att föra in mobiltelefoner i miljöer där sådana inte fanns.
Typ:
- Madame Bovary tog upp sin Iphone och ringde sin älskare Rudolphe. (Madame Bovary av Gustave Flaubert.)
- Hump gillade inte kaptenen, Varg-Larsen, och sms:ade till Sjöfolksförbundet. (Varg-Larsen av Jack London.)
- Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen och sin Iphone dinglande i ena framfickan. (Hemsöborna av August Strindberg.)
Efter konsultation med Dirty Harry och jur. dr Watson i London avskrevs dock planerna. Men jag blir inte förvånad om förläggarens brorson snart gör succé med en roman där Fantomen och Guran sms:ar.
I morgon infaller Vattenmelonens dag. Den 9 augusti kan man fira Internationella dagen för världens ursprungsfolk, Rulltårtans dag och Loppmarknadens dag.
13 augusti är det Vänsterhäntas dag (grattis Bill Clinton, Bob Dylan, drottning Elisabeth ll och Greta Garbo). Och den 25 är det dags att uppmärksamma årsdagen av Plutos degradering från planet till dvärgplanet.
1,72 procent av årets värdar i SR:s klassiker Sommar har postadress i Norrland. Man vill väl undvika vulgära skrönor om tjuvjakt och hembränning, allt framfört på ett näst intill obegripligt språk, och begränsa spelandet av Hammarforsens brus och andra banala melodier.
Nu är det augusti, den månad då badvattnet är som varmast! Grattis, folks!