Nya Moderaterna finns kvar högst upp på partiets hemsida (moderaterna.se). Slagordet klarade sig längre än Fredrik Reinfeldt.
Det var inte det öppna hjärtats politik som formulerades vid stämman i Örebro tidigare i oktober.
Ett exempel gäller Arbetsförmedlingen. Den gamle ledaren Bo Lundgren, som i många avseenden var en typisk högerpolitiker, pläderade för att man skulle skrota Af. Men Reinfeldt och Anders Borg ville annat.
En av ministrarna i Reinfeldtregeringen deklarerade att hon blivit kollektivavtalsfantast. Nu är man tillbaka till den gamla linjen, den som Lundgren drev.
Under stämman framfördes också krav på reformering (alltså försämring) av arbetssätten och lönebildningen. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson betecknar de nya tongångarna från M som en ren krigsförklaring.
På punkt efter punkt överges Reinfeldts linje (som ju var mycket framgångsrik) och en nygammal högerpolitik formas.
Nya Moderaterna? Det är dags att göra om webbsidan.
Valet i Österrike blev en framgång för högern, båda traditionella ÖVP och högerextrema FPÖ. Nu väntas de två partierna bilda regering.
Förra gången högerextremister plockades in i regeringen i Wien kom omfattande protester från olika huvudstäder i Europa. Det lär bli lugnare denna gång. Europa har fått en viss vana.
Sebastian Kurz, den 31-årige ledaren för ÖVP, väntas nu bli förbundskansler och blir då den yngsta regeringschefen i Europa. Hans ålder har nästan uppmärksammats mer än hans åsikter.
”Kurz har inför valet fokuserat på migrationspolitiken och han har närmat sig nationalistiska och högerextrema FPÖ:s politik”, skriver Europaportalen på nätet.
Med andra ord så är det ungefär som i Sverige, där den förra M-ledaren gläntade på dörren till SD.
Rapporterna från Wien kommer mig att tänka på Ludwig Wittgenstein. Han var född i staden, utbildade sig till maskiningenjör i Berlin och sökte sig sedan till filosofin. Han blev bland annat professor i Cambridge och hans skrift Tractatus logico-philosophicus diskuteras ständigt än i dag av lärda forskare och glada amatörer.
”Det icke kan tala om, därom måste man tiga.” Så lyder den kända avslutningsmeningen i Tractatus.
Men man kan och måste tala om den mycket oroande högervridningen i Österrike. Nu finns risk att landet tillsammans med en del länder i det forna östblocket blir en bromskloss i EU. Man säger nej även till EU:s lighthumanism.
Nazisterna i Tyskland och deras medlöpare i Österrike upptäckte snabbt släkten Wittgensteins judiska påbrå och enorma rikedom. Det vidtog förnedrande förhandlingar medan delar av släkten W smugglade ut gods till Schweiz.
Tyskarna krävde nästan allt av förmögenheten för att ge de i Tredje Riket bosatta familjemedlemmarna garantier. Annars fanns en överhängande risk att de skulle tvingas upp på transporter till Bergen-Belsen och andra förintelseläger.
Ludwig befann sig i England under andra världskriget och arbetade frivilligt på ett sjukhus, bland annat som bårbärare. Han fick också förtroendet att dela ut mediciner men hade för vana att ändra på läkarnas ordinationer så det blev andra uppgifter.
Ludwig gick realskola i Linz för att läsa upp betygen. Vid skolan fanns en annan elev, även han född i april 1889, som skulle låta tala om sig, Adolf Hitler.
En del konspirationsteoretiker har undrat om Hitler blev inspirerad av Wittgenstein men det finns inga belägg för att de ens träffades under skoltiden eller visste om varandras existens. Men deras spår skulle korsas vid många tillfällen.
Hitler dog 1945, Wittgenstein 1951. Men nazismen och judehatet dog inte. FPÖ, med nära band till Sverigedemokraterna, startades av en tidigare SS-Brigadeführer och partiet för en mycket mörk tradition vidare.
Hitler var för övrigt 43 år då han blev rikskansler.
Ha en ljuvlig helg i hela Norrbotten!