Välkommen till Sveriges egentliga nationaldag. Om jag satt i riksdagen, vilket jag av mystiska anledningar inte gör (än), skulle jag snabbt skriva en motion. Ledmotivet skulle vara: flytta nationaldagen till midsommarafton, slopa den röda dagen 6 juni och gör åter annandag pingst till helgdag. Sedan är det bara att invänta Macroneffekten, ett enormt stöd för en rörelse på marsch.
Nationaldagen skulle då bli flytande. Midsommardagen är ju en rörlig helgdag och infaller på lördagen mellan 20 och 26 juni. Midsommarafton infaller alltid dagen före, på en fredag någon av dagarna mellan 19 och 25 juni.
Jag har även en del annat i portföljen inför riksdagen men jag vill inte läcka för mycket eftersom en del riksdagsledamöter inte är främmande för att korpa goda idéer.
Emmanuel Macron parti och partnern Mo Dem erövrade 350 av de sammanlagt 577 mandaten i nationalförsamlingen. Det blir drygt 60 procent. Men tipset var att La république en marche (LREM) skulle få 400 eller 450 mandat så en viss besvikelse kunde noteras. Samtidigt blev en del lugnade: Macrons parti blev inte alltför starkt.
Vanligtvis är problemet att det saknas möjlighet att bilda starka regeringar efter ett val. I Frankrike var problemet att presidenten och regeringen skulle bli för starka.
Det finns alltid något att oroa sig för.
Nu kan extremisterna i Front National inrikta sig på fem års ökenvandring och det är ju bra.
Ett annat uppmärksammat problem i femte republiken är hotet mot croissanten. Priset på smör uppges ha ökat med 92 procent fram till maj och bakverket består till en tredjedel av just smör.
Prisstegringen lär beror på minskade mjölkmängder i Europa. Samtidigt har efterfrågan ökat, både nationellt och internationellt.
”Om de inte har råd att äta croissant längre, då blir det katastrof”, säger Papa Seck, bagare på ett franskt café i Stockholm.
Om det inte finns croissanter så får folk äta bakelser. (Omarbetat citat vars upphovskvinna inte alls var Marie-Antoinette.)
På Nordiska museets utmärkta hemsida hittar jag vad Olaus Magnus skrev i ”Historia om de nordiska folken” från 1555:
”På den helige Johannes döparens afton ... plägar allt folk utan åtskillnad till kön och ålder samlas i skaror på städernas torg eller ute på fria fältet, för att där glättigt tråda dansen vid skenet av talrika eldar, som överallt tändas.”
Det där med eldar är inte så aktuellt längre, vilket bland andra Brandskyddsföreningen lär gilla.
Att tända en eld när det är som varmast och ljusast förefaller ju vara överkurs.
Jag var i Norge en midsommarafton. Där var det inte alls samma firande som i Sverige. Med nationaldagen är det som bekant omvänt förhållande.
På en restaurang i det forna Jugoslavien band vi gröna blad runt en flaska just en midsommarafton och det blev med hjälp av ståltråden som suttit runt korkenen en ministång. Alla var nog lite vemodiga: Varför är jag inte på tunet därhemma denna kväll?
”Sätt på mig när jag är full.” Så stod det på en lapp på diskmaskinen i Övertorneå kommunhus. Den tidigare lokalpolitikern (S) Nadja Brunfeldt tyckte att lappen var sexistisk och lade ut den på Facebook. Då vällde hatkommentarerna fram. ”Feminazi” var ett av tillmälena.
Nu är skylten nedplockad. ”Att det dessutom är en kvinna som har placerat skylten där tar udden av diskussionen tycker jag,” säger Tomas Mörtberg (C). För det uttalandet lär han inte få pris för skarpaste genusanalys 2017.
Det var bra av Nadja att reagera. Heja på!
Midsommarnatten ansågs vara lämplig tid för skattsökare. Då sades det att förtrollade skatter steg upp ur jorden och blev synliga för människors ögon. Jag undrar om skatteminister Magdalena Andersson är underrättad.
Enligt traditionen kan den som är ogift få se sin tillkommande på midsommarafton. Då gäller det att plocka sju sorters blommor och klättra över sju gärdsgårdar.
Det sista kan bli svårt eftersom gärdsgårdar i många fall ersatts av eltråd och Gunnebostängsel. Men det fixar sig nog ändå.
Ha nu en riktigt fin midsommar och glöm inte bort att njuta i fulla drag!