Festen kan börja

OS-HOPP. Charlotte Kalla, Piteå Elit, född i Tärendö 1987, är ett av de svenska medaljhoppen under OS i Pyeongchang 9-25 februari.

OS-HOPP. Charlotte Kalla, Piteå Elit, född i Tärendö 1987, är ett av de svenska medaljhoppen under OS i Pyeongchang 9-25 februari.

Foto: Anders Wiklund/TT

HELGKRÖNIKA2018-02-10 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I en liten by på Malackahalvön har svenska forskare upptäckt ett nytt språk. Ja, det är ju nytt för oss men inte för byborna. Språket jedek talas bara av några hundra personer.

”Det finns fantastiska lexikon för att beskriva dofter”, säger språkvetaren Joanne Yager från Lund. Flera språk i Malaysia har ett jättebra sätt att beskriva dofter, väldigt konsekvent, ungefär som vi beskriver färger.

Enligt antropologer som studerat andra grupper i området med samma livsstil präglas dessa samhällen av större jämställdhet än västerländska samhällen.

Mellanmänskligt våld är sällsynt och föräldrar uppmanar sina barn att inte tävla med varandra.

Och den nyheten presenteras samma vecka som olympiska vinterspelen i Sydkorea invigdes.

Vi är många som stått vid rinken, paddocken eller skidspåret och hejat fram barnen. Men så gör inte de som talar jedek. Det är ett intressant perspektiv.

Jag minns också en man som såg en fotbollsmatch i Söderhavet. Han frågade varför matchen pågick så länge.

”Vi väntade ju på ett oavgjort resultat”, sa en sakkunnig.

I dag klockan 8.15 går starten i skiathlon för kvinnor. Charlotte Kalla från Tärendö är svenska folkets favorit bland OS-deltagarna. Min också.

Föresatsen ”i år ska jag inte se så mycket från OS” har ungefär samma verkan som mantrat ”i år ska vi inte köpa så mycket julklappar”.

Men något säger mig: du kommer att sitta och titta på kvalen på 500 meter, short track för kvinnor, som sänds 10 februari 11:00–13:50. Vi får se …

”Öppna era hjärtan.” Det var temat för moderatledaren Fredrik Reinfeldts (M) sommartal den 16 augusti 2014. Stora flyktingströmmar väntades komma till Sverige, bland annat som en följd av kriget i Syrien. Vi skulle öppna våra hjärtan för de människor som kom, menade dåvarande statsministern.

I dag är det ett annat ljud i M-skällan.

Moderaterna vill nu riva upp rätten till vård och skola för alla som fått avslag på sina ansökningar. Den borgerliga regeringen träffade ju en uppgörelse med Miljöpartiet om vård och skola för den gruppen. Även den som fått avslag skulle få rätt till exempelvis mödravård.

Den uppgörelsen var ett misstag, säger nu den nya M-ledaren Ulf Kristersson. Han och partiet vill gå tillbaka till den ordning som gällde före 2013. Det ska bli tuffare och hårdare.

Det är bara ett exempel på den hårdnande attityden mot flyktingar och det är inte bara M som står för en politik med den inriktningen.

Moderaterna har tappat väljare till Sverigedemokraterna. Visserligen har en del återvänt efter partiledarbytet men fler måste ta steget tillbaka om Kristersson ska ha en chans att bli statsminister. Genom att kopiera SD:s politik hoppas nu M-strategerna att många ska ta steget över.

”Det har var inte det sista förslaget om hårdare invandringspolitik som vi får se detta valår”, skriver Ewa Stenberg i DN. Som hon påpekar kan det bli svårigheter för båda regeringsalternativen efter höstens val. Men vem vet, det kan också öppnas möjligheter för nya konstellationer i svensk politik?

De tyska socialdemokraterna ska nu rösta om man ska acceptera att samregera med kristdemokraterna i ytterligare en period. Det är framför allt de yngre som motsätter sig den breda koalitionen.

Kristdemokraterna och socialdemokraterna var de stora förlorarna i förbundsdagsvalet. Att just de partierna ska fortsätta att leda Tyskland visar att politik är det möjligas konst. Men ska man se något positivt i det hela så är det att högerextremisterna AfD förlorar alla möjligheter att påverka politiken. Men samtidigt blir ju partiet det ledande oppositionspartiet.

Om de tyska socialdemokraterna säger nej till den stora koalitionen beklagar jag inte det.

Vänsterpartisten Rosanna Dinamarca ställer inte upp för omval i höst- En stor förlust för Vänsterpartiet men också för riksdagen.

Vi får se hur det blir med short track-försöken. Ha det ljuvligt!