I Överkalix bodde den sista december förra året 3 409 människor. Tänk om hela Överkalix bara skulle försvinna, att det inte fanns en enda invånare kvar. Du hemska tanke!
Under flykten över Medelhavet drunknade i fjol 3 500 människor. Ett helt Överkalix.
Nu kan det vara fler. Det finns av naturliga skäl inga passagerarlistor som man kan pricka av. Men den officiella siffran är 3 500.
Totalt var det 219 000 båtflyktingar som registrerades i Italien under fjolåret. Ett Norrbotten minus Boden och Arjeplog.
Det var inte så många som fick stanna i Italien och EU. En del av flyktingarna gjorde sin andra eller tredje resa över havet.
Och en del som räddas nu och skickas tillbaka till Nordafrika kommer att försöka igen, trots de stora riskerna.
I en flyktings grannby bodde en man som fick flytta till ett land i Europa. Han fick ett jobb. Han har en lägenhet och slipper att leva i fruktan för polisräder och svält. Och om det gick för mannen i grannbyn ska det väl gå för mig också. Det är värt att försöka igen.
Katastrofen utanför Lampedusa krävde omkring 900 liv, man vet inte exakt.
Tragedin kunde ha undvikits, enligt Amnesty.
”Det är dags för de europeiska regeringarna att ta sitt ansvar och skyndsamt starta en gemensam humanitär insats för att rädda liv till sjöss”, säger John Dalhuisen, chef för Amnesty i Europa och Centralasien.
Så länge engagemanget mest består av till intet förpliktande beklaganden kan man kallt räkna med att många tusen till kommer att bli kvar i havet.
Fem partier gjorde upp om försvaret. Det var en politisk framgång för många.
Regeringspartierna var angelägna om att skapa en bred enighet och köpte därför en linje som låg mycket nära Moderaternas utgångsbud.
För fem år sedan skulle det vara en högoddsare att Miljöpartiet och Moderaterna enats om försvaret, men politik är ju det möjligas konst.
Folkpartiet har nu hamnat under riksdagsspärren och frågan om Jan Björklunds framtid som partiledare kan indelas i tre faser: ska han meddela sin avgång i maj, juni eller juli?
I Finland blev valet en framgång för Centern. Partiledaren Juha Sipilä har förespråkat frysta löner och sänkta offentliga utgifter. Själv är han mångmiljonär.
Den intressanta frågan är vilka som får en inbjudan till regeringssamverkan. Det främlingsfientliga partiet Sannfinländarna blev näst störst (räknat i mandat) och kan få statsrådsposter. Onekligen vore det en ny framgång för extremismen.
Den antirasistiska tidningen Expo skriver detta:
”Sedan Sannfinländarna slog igenom i finsk politik vid 2011 har det varit inblandade i flera rasistiska skandaler. Riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen har uppmärksammats för att ha hävdat att ´negergubbar´ borde sättas i arbete i skogen.
Han har också sagt att ´homosexuella och somalier´ borde deporteras till Åland. Flera personer inom Sannfinländarna har även kopplats till den antimuslimska organisationen Finish Defence League.”
Om nu Sannfinländarna blir en del av den centerpartistiska statsministerns regeringsunderlag ska det bli intressant att se reaktionerna i det svenska Centerpartiet.
De finländska socialdemokraterna gjorde åter ett dåligt val och hamnade först på fjärde plats i partiligan.
Sannfinländarnas position och det låga valdeltagandet (70 procent) kan vara ett resultat av att många av de traditionella partierna i Finland har för vana att samregera. Den avgående regeringen hade som mest sex partier, mot slutet fyra.
De politiska skiljelinjerna försvinner lätt i det gråa mittenmoset. Extremister får luft under vingarna.
Ha nu en ljuvlig helg!
+++++
Den norska deckarförfattaren Unni Lindell.
++++
Fråga Doktorn i SVT. Är det ett ålderstecken att man gillar det programmet?
Ecosnus.
+++
Nostalgihumor med Abbott och Costello.
+
Mats Knutson, SVT:s politiske kommentator som tio gånger av tio tolkar skeenden på ett för S negativt sätt.
Kulturpanelen i SVT. En parodi på kulturjournalistik.