En vis man & en förvirrad

USA:s Barack Obama och Kubas Raul Castro förenades i ett handslag på minnesstunden för Nelson Mandela.

USA:s Barack Obama och Kubas Raul Castro förenades i ett handslag på minnesstunden för Nelson Mandela.

Foto: Uncredited

HELGKRÖNIKA2013-12-13 22:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Vilken mäktig manifestation. Vilken glädje mitt i sorgen. Vilken värdighet.

Jag skriver förstås om minnesceremonin för Nelson Mandela i tisdags på den fotbollsarena i Soweto där VM-finalen i fotboll avgjordes år 2010. SVT gjorde en storsatsning och det var världsklass på sändningen, från Erika Bjerströms direktkommentarer till analyser i studion (exempelvis om den förödande Jas Gripen-härvan).

Jag spanade förgäves efter en gäst, den gamle boxningsmästaren Muhammad Ali. Han och Mandela möttes och hade uppenbarligen stort utbyte av varandra. Mandela boxades i sin ungdom och satte stort värde på Alis ringkonster.

”Han fick oss att inse, vi är bröder och att våra bröder finns i alla färger”, skriver Ali på sin Facebooksida. ”I dag seglar Mandelas ande fram över himlen. Han är nu för evigt fri”, skriver Ali.

President Obama skakade hand med broder Castro och höll ett lysande tal med personlig prägel och retorisk nerv.

Jag såg också att nästa presidentfamilj (?), paret Clinton med dottern Chelsea, fanns på plats i Soweto.

Alla stora tal på arenan hölls av politiker som lever utanför Europa, något som är värt att notera. Vi lever i den gamla världen. Men det var länge sedan Europa bestämde över Sydafrika.

Nu gäller det att föra Mandelas arv vidare. Det är lätt att applådera hans teser, det är svårare för en del att i den praktiska politiken följa råden från den vise mannen, vilket Obama påpekade i sitt tal.

Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson Ibrahim Baylan, och partiordförande Stefan Löfven skriver att det behövs en skolkommission som ska utreda varför den svenska skolan förfallit.

”Utifrån den analysen ska kommissionen föreslå reformer som har stöd i forskning och beprövad erfarenhet i syfte att föra svensk skola till den internationella spetsen.”

Det är något ursvenskt över hela anslaget. När det krisar till sig brukar ropen på en kommission skalla. Okej då, en sådan analys av skolan kan säkert vara nyttig men risken finns att man har en övertro på kommissionens förmåga att komma med de rätta lösningarna. Hur många kommissioner tillsattes inte för att utreda utredningarna om mordet på Olof Palme, utan att någon blev så värst mycket klokare.

Folkpartiet har grundligt misslyckats med omstöpningen av den svenska skolan. Det bör vara ett bra läge för socialdemokratiska alternativ och en offensiv, inte bara krav på en kommission.

Jag gjorde en frågetävling i en tidning, Vad händer 2013. Den fråga jag är stoltast över är denna: Får en kvinna från Kanada Nobelpriset i litteratur? En enda deltagare trodde på det. Men så blev det ju. Alice Munro från Ontario blev årets vinnare och hennes dotter hämtade priset i Stockholm.

Det droppade in återbud till Nobelhögtidligheterna och onekligen öppnade det ju lovande möjligheter.

Jag kollade att telefonen var påslagen och att den strukna fracken hängde i sin plastpåse. Men Lars Heikensten, Executive Director of the Nobel Foundation, måste ha tappat mitt nummer. Nu gäller det att med friskt mod satsa på 2014.

Den auktoritära Putinregimen har låtit gripa demonstranter som protesterade mot den planerade exploateringen av olja i Arktis.

Bengt Westerberg, tidigare ordförande i Röda Korset och i Folkpartiet, säger detta på Facebook:

”En grupp aktivister från Greenpeace riskerar fortfarande fängelse i Ryssland efter en fredlig protest för att skydda Arktis. Deras frihetsberövande är ett angrepp mot fredliga protester, mänskliga rättigheter, miljöskydd och yttrandefrihet. Kräv att de frias och att Arktis skyddas från destruktiv exploatering.”

Det är viktigt att de ryska makthavarna nås av protesterna. Tysklands president har beslutat att bojkotta OS i Sotji (detta av flera skäl, bland annat homolagarna) och fler kan ju inspireras att göra honom sällskap.

Putinregimen är inte okänslig för påtryckningar. Hela den enorma OS-satsningen är ju ett sätt att försöka förbättra landets skamfilade rykte.

Jag lämnades med två minderåriga barn och tre fjärrkontroller. Det gick bra med barnen men fjärrkontrollerna var svårare att hantera. Till sist fick vi in Al Jazeera, dock utan ljud. Barnen hade sett Hedenhös på morgonen så på den fronten var det ingen kris.

Däremot missade jag den strame Carson i Downton Abbey men nu läggs ju allt ut på Play.

Jag har ett eget system hemma då det gäller fjärrkontrollerna. Tryck först på röd knapp dosa A och sedan mittenknappen på dosa B. Jaså, du tryckte på mittenknappen på dosa C och allt blev svart? Det hela visar hur lite man egentligen begriper av styrsystem och kommandon. Alla har egna rutiner och minnesknep men ställd inför nya svarta lådor är man som en äkta Hedenhös i ett rymdlaboratorium.

Var finns det snille som ger oss enhetsdosan med stora, tydliga knappar på svenska?

Njut av tredje advent och decembers säregna skönhet