Vi börjar med folkomröstningen. Det blev ett klart ja till att införa republik. Valresultatet dröjde i nära två veckor så för att undvika oroligheter utropades redan 13 juni en provisorisk republik.
Kung Umberto ll avsattes och kungafamiljen förbjöds för all framtid att återvända (ett beslut man ruckade på i början av tvåtusentalet).
Jag pratar förstås om Italien. Det har gått på dagen sjuttio år sedan landet utropades till republik.
Artikel 139 i den nya konstitutionen förbjuder dessutom att monarkin återinförs. Hårda bud. Inte minst för veckopressen.
I Storbritannien är det folkomröstning på torsdag, dagen före midsommarafton. Men frågan gäller inte om Elisabeth ll ska sitta kvar utan om Storbritannien ska vara kvar i EU. Opinionsmätningarna avlöser varandra och det finns resultat som tillfredsställer alla åsiktsriktningar.
Det blir spännande att se vad örikets folk säger. Oavsett resultat tror jag inte att konsekvenserna blir så enormt stora.
Vi kommer att fortsätta att importera engelskt vingummi och britterna fortsätter att köpa svenska verkstadsprodukter. Men visst blir det en extra spännande midsommarvaka.
Den linje jag drivit i många år är, fru talman, att midsommarafton är landets egentliga nationaldag.
Regeringen bör ta initiativ till en bred uppgörelse i frågan. Om man i samma veva åter gör annandag pingst till röd dag så inte mig emot.
På måndag, den 20 juni, infaller sommarsolståndet. Det är imponerande att man exakt kan fastställa tidpunkten. Klockan 22.34.
Årets längsta dag och kortaste natt väntar oss, liksom syrenerna ute i trädgården.
Den argentinska regeringen med president Mauricio Macri i spetsen har donerat 16 666 000 peso, motsvarande tio miljoner kronor, till påvens utbildningsstiftelse ScholasOccurrentes.
Nu har påven skrivit till den argentinska sektionen av ScholasOccurrentes och bett dem återbetala pengarna, skriver The Guardian. ”Jag gillar inte 666”, skriver påven i ett ps.
I Uppenbarelseboken omnämns talet 666 som ”vilddjurets tal”.
Uppenbarligen är påven bokstavstroende – eller man kanske ska säga siffertroende – eftersom han returnerar pengarna.
Har de någon revisor i Vatikanstaten som kollar att fakturor och bokföringsposter inte innehåller 666?
Massakern i Orlando, Florida, var fasansfull. En man utrustad med skjutvapen mördade femtio gäster på en gayklubb och skadade ett stort antal besökare.
Bakgrunden till hatbrottet får vi kanske aldrig veta. Gärningsmannen sköts till döds av polisen.
Om gästerna på klubben haft egna vapen kunde de ha försvarat sig. Det är den enkla logiken från vapenlobbyisterna. Efter varje nytt skottdrama menar påtryckarna att det behövs fler vapen i det amerikanska samhället. Den blivande presidentkandidaten Donald Trump har också upprepat sina förslag om invandringsstopp från vissa regioner, trots att gärningsmannen i Orlando var född i New York och uppvuxen i Florida.
I partiledardebatten i den svenska riksdagen berörde många det avskyvärda dådet och statsministern aviserade att han ska delta i Pride i Stockholm senare i sommar. Bra.
Vapenlobbyisterna har stor politisk makt. Risken är stor att vi kommer att nås av nyheter om nya illdåd.
E-hälsomyndigheten ska flyttas till Kalmar.
"Människor, orter och bygder ska inte överges av staten", sa statsministern när han tillsammans med civilminister ArdalanShekarabi presenterade nyheten. Myndigheten har i dag 140 tjänster varav ungefär 100 ska flyttas.
Bra början, regeringen!
När tidigare regeringar genomförde utlokaliseringar skedde det under starka protester. Det verkade som om olika verksamheter skulle upphöra att fungera om de flyttades från Solna. Och många gånger backades kampanjerna upp av lokalpolitiker som ville rädda skattekronor till den egna bygden.
Nu väntar vi att norrländska orter blir ny hemvist för statliga myndigheter.
Har ni märkt: inte en enda rad om fotbolls-EM!
Fortsatt glad sommar!