Det drar ihop sig i USA. Tevedebatterna är avklarade och nu återstår spurten. Den 8 november sker avgörandet.
I den svenska riksdagen har Clinton ett stabilt stöd. Av de 234 ledamöter som svarade på DN:s enkät hoppas 83 procent att Hillary Clinton blir USA:s nästa president. Det var bara några Sverigedemokrater som höll på Trump, vilket väl inte förvånar någon.
Inför presidentvalet 1948 tillfrågades USA:s 50 främsta politiska reportrar vad de trodde om valutgången. Alla 50 trodde att republikanen Thomas Dewey skulle vinna. Men segern gick till demokraten Harry S Truman som vann 303 elektorsröster mot Deweys 189. Det är bara att hoppas att experterna har rätt den här gången…
Rekommendation: Alex Schulmans senaste bok, ”Glöm mig”, som handlar om mamman och relationen till henne.
'Den innehåller också mycket läsvärda stycken om författaren Sven Stolpe, som var morfar till Alex.
Jag såg nog nittio procent av förra säsongens World Cup-lopp, längdskidor. Det är i sportens värld bara fotboll som kan konkurrera med längd. Ishockey ser jag överhuvudtaget inte. Intresset för friidrott har avtagit, som en följd av alla dopningsavslöjanden. Brottning är en annan idrott som jag gillar.
Kommer jag att se nittio procent av den här säsongens WC-sändningar? Det är nog tveksamt, det…
Självklart har skriverierna om misstänkt dopning påverkat synen på tävlingarna. Det drabbar den stora majoriteten som inte använder otillåtna medel.
Minns ni Johann Mühlegg, tysken som tävlade för Spanien? I tremilen i OS i Salt Lake City år 2002 knäckte han svensken Per Elofsson som klev av efter halva loppet, ordentligt distanserad av Mühlegg. Elofsson var en världsåkare som många hade som favorit till segern på tremilen.
Nya analysmetoder gjorde att Mühlegg kunde avslöjas. Han fråntogs guldmedaljerna både på tremilen och femmilen. Johann försvann ur offentligheten och lär numera arbeta med fastigheter i Brasilien.
VM i Lahti 2001 var en lång skandal. Sex finländska skidåkare stängdes av i två år. Landslagsläkaren med flera ledare blev svartlistade på livstid.
Nu riktas all uppmärksamhet mot Norge. Det har skrivits mycket om Therese Johaug; kanske tre mil text? Hur var det med läppsalvan? Fick hon hela förpackningen i sin hand, där det fanns en tydlig varning för dopning? Eller kan skulden läggas på landslagsläkaren som efter ett hjärnsläpp sagt att läppsalvan gick bra att använda?
Än fler frågor kommer när man talar om astmamedicin. Att de som är sjuka ska ha läkemedel är nog alla överens om. Men var det så att även friska åkare fick en slurk? Nu pågår utredningar som förhoppningsvis ska komma fram till klara besked.
Under åren har man hört många förklaringar från idrottsutövare som åkt fast.
De trodde att det var ett harmlöst kosttillskott.
Någon måste ha bytt ut pappersmuggen på hamburgerrestaurangen.
En i ledarstaben sa att det var vitamintabletter.
Och så vidare… Alla bortförklaringar gör att den som talar helt sant har svårt att bli trodd.
Om det var en bulgarisk tyngdlyftare som visade sig ha anabola steroider i sin kropp, skulle man då köpa förklaringen att läkaren kommit med en tub läppsalva och sagt att den var ok? Jag är inte så säker på det.
En del tycks mena att jakten på dopade gått för långt. Utövare måste ange var de befinner sig en viss dag så att kontrollanterna vet till vilken adress de ska åka. Livet blir inrutat och ett enda misstag kan bli ödesdigert för den fortsatta karriären. Och som alltid finns det en gråzon mellan det oskuldsfullt vita och det nattsvarta. Lite läppsalva kan väl inte vara något att bråka om? Och frågan är om NN verkligen har astma eller om hen bara får medicin.
Att acceptera dopning ibland och vidga gråzonen kan bli idrottens död. Därför är det bra med täta kontroller. Och inte minst med tanke på den stora majoritet tävlande som sköter sig är det nödvändigt att hålla rent.
Njut denna oktoberhelg – snart är svinnovember här.