Hon arbetade som croupier i Mayfair i London. Det var åttiotalets början. När hon slutade sitt skift satt alltid en taxichaufför och väntade på henne.
De två blev ett par, croupieren från London och chauffören med rötterna på Jamaica. De fick en massa barn.
En kväll för några år sedan åkte paret in till akutmottagningen vid Kings College Hospital. Förmodligen hade mannen fått en lätt stroke. Han fick vård och ordinerades blodförtunnande medel.
Jag såg paret i Akuten som sänds i SVT. Man får följa patienter och personal under ett och samma dygn på det enorma sjukhuset i London.
Det är gripande, dramatiskt, roligt, lärorikt och en massa annat. Och det slår mig: det är sällan man får möta vanliga människor.
I regel ska ju programmen tryfferas med kändisar, som i släktforskningsprogrammet ”Vem tror du att du är”? Ok, det var ett roligt och intressant program men jag tror att det blivit minst lika bra om man inte hängt upp det på kändiskroken.
På Kings College Hospital får man möta fascinerande livsöden, vardagshjältar, tjurskallar och proffs som kör sina tunga skift. Det är vanliga människor.
Hela serien finns på SVT Play. Det är bland de bästa som visas.
Gläd dig inte åt din fiendes fall,
jubla inte när han störtar omkull.
Så står det i Ordspråksboken. Man kanske kan tillägga att man inte heller ska dricka champagne mitt framför ögonen på de just besegrade motståndarna.
Kristdemokraternas riksting televiserades och det var intressant att få en inblick i det reaktionära lilla partiet inre liv. Tonen var påfallande aggressiv. Så där lät inte den blide söndagsskolläraren.
Ett ombud förklarade att han minsann kände Sverigedemokrater och att det var hyggliga människor. Ungefär som man sa om nazisterna på trettiotalet, ”vår granne är nazist och han är så snäll mot hunden”.
Det var den högerfalang som bar fram Ebba Busch Thor som låg bakom attackerna mot DÖ.
Efter partiledarens usla plädering för att hålla fast vid DÖ frodas spekulationerna att frondörerna hade hennes välsignelse. Vi får se kommande memoarer.
Ett annat citat ur Ordspråksboken:
Flytta inte en uråldrig gränssten
som dina förfäder rest.
Om man nu kan kalla Göran Hägglund, född 1959, för förfader. Men meningen går ju fram …
För som ska bevaka vad som händer inom fotbollsorganisationerna Fifa och Uefa är inte det viktigaste att man kan offsidereglerna och praxis för straff. Istället gäller det att vara väl inläst på juridiken kring mutor och rofferi.
En fin gammal folksport dras i smutsen av ett gäng skrupelfria pampar.
Favoriten Svetlana Aleksijevitj blev årets Nobelpristagare i litteratur. En favorit som höll. Hon föddes i Ukraina 1948 och är sedan länge bosatt i Belarus (Vitryssland), ett land som brukar kallas Europas sista diktatur.
”I 35 års tid har jag försökt skriva Sovjetmänniskans historia. Det är en kuslig, bloddrypande historia och jag måste säga att det blir allt svårare för mig att älska människorna ju mer jag forskar”, sade Svetlana Aleksijevitj till DN.
De prisade reportageförfattaren skriver plågsamma böcker om ett folk som lidit enormt. Det är täta och våldsamma skildringar. Svenska Akademien har gjort ett bra val.
Norska Nobelkommittén överraskade med att ge fredspriset till Tunisiska nationella kvartetten för dialog, en sammanslutning som få i Norden hört talas om tidigare.
I ett nationellt krisläge steg kvartetten fram och bidrog till att rädda den sköra demokratin. Och priset ska nog ses som en maning till andra länder, inte minst i den arabiska sfären, att satsa på dialog istället för konfrontation.
Bevakningen av prinsdopet svämmade över alla bräddar, både i televisionen och aftonpressen. Timme efter timme, sida upp och sida ner.
Dop är alltid fina tillställningar men när en familjeangelägenhet görs till en stor nationell fråga blir det bara för mycket.
Njut i sällsynt sköna oktober. Vi hörs på lördag.