Den gamle domaren hittades död i sitt sovrum på Cibolo Creek Ranch i Texas.
Nog låter det som ett intro till ett avsnitt i TV4 Fakta men det handlar faktiskt om aktuell amerikansk politik.
Antonin Scalia var den mest kända av de nio domarna i USA:s Högsta domstol. Han utsågs under Ronald Reagans tid i Vita huset. Scalia var mycket konservativ och gjorde säkert aldrig Reagan besviken. Motståndare till aborter, för en liberal vapenlagstiftning, kritisk till samkönade äktenskap med mera. Han låg långt ut på högerskalan.
Högsta domstolen i USA tar inte bara upp rättsfall och tvister mellan olika delstater utan kan också pröva om beslut av presidenten och kongressen ligger inom ramarna för konstitutionen.
Det gör att HD överprövar politiska beslut och kan ge presidenten eller kongressen bakläxa. ”Det beslut ni fattat har inte stöd i konstitutionen.” Det innebär att HD har en mycket stark politisk ställning.
Republikaner vill se konservativa rättsskipare, demokrater vill ha mer liberala domare. Under en tid har det varit 5-4 till republikanerna. Nu finns chans att vända på det. Men den som presidenten lanserar ska granskas och godkännas av senaten. Och som bekant är republikanerna i klar majoritet i senaten.
Därför är tipset att varje kandidat som president Obama föreslår kommer att få tummen ned. Republikanerna hoppas på att deras kandidat ska bli president och att en ny HD-ledamot först därefter ska utses. Därigenom kommer högern att behålla greppet över den mäktiga domstolen.
Frågan vem som ska efterträda mannen som dog på sin ranch i Texas har seglat upp som en huvudfråga inför presidentvalet.
(Avsnitt för nördar. William H Taft var president 1909-1913. Men han vantrivdes i Vita huset och blev deprimerad och tröståt och blev med åren tämligen fet. Tafts drömjobb var att bli chef för Högsta domstolen och det blev han 1921. Taft är den ende före detta president som svurit in andra presidenter i ämbetet.)
Nu finns spekulationer om att Hillary Clinton kan lansera en före detta lärare i konstitutionell rätt som sin HD-kandidat, nämligen Barack Obama. Ytterligare ett skäl att hålla på Hillary.
Domarna utses för övrigt på livstid. Äldst är den svensktalande Ruth Joan Bader Ginsburg, snart 83, som forskade i Lund på 1960-talet.
Näringslivet och de borgerliga driver en lönesänkningsoffensiv. Denna gång är det nyanlända som ska arbeta full tid för femton papp i månaden. De som ligger bakom förslagen är i regel politiker och professorer som tjänar sex gånger så mycket eller ännu mer.
Att strama åt för de sämst ställda har alltid varit de rikas råd. Om man vill öka segregeringen i samhället är tillbakapressade löner för vissa grupper en ofelbar metod.
I helgen är det för-VM i Lahti i Finland. Efter den ryska uppvisningen i herrloppen i Falun är frågan om sporten är på väg att dö…
Charlotte Kalla är hemma i Sundsvall och tränar inför WC-avslutningen i Nordamerika.
Jag håller tummarna för att vår största skidstjärna ska ge norskorna en tuff match och för att en del amatörpsykologer ska lära sig hålla käft.
Britterna ska folkomrösta om relationerna till EU. Landets konservative ledare David Cameron har nu lagt fram en kravlista där det bland annat sägs att människor som söker sig till öriket bara ska få en del av välfärden. EU-ledningen är beredd att tillmötesgå britterna på många punkter för att därigenom minska risken för att landet ska lämna EU. Men om en union beviljar för många undantag finns risken för att hela tanken med unionen undermineras. En union med för olika villkor slits snabbt sönder. Precis som fallet är med ett land där klyftorna tillåts växa.
Ha en fin helg, denna tid då man ibland kan ana vårens ljus långt borta vid horisonten.