Positivt i veckan. Dåvarande president Barack Obamas beslut att benåda Chelsea Manning. Bakgrund: Den 22-årige soldaten, som då hette Bradley Manning, greps i maj 2010 som misstänkt för att ha läckt hundratusentals dokument om USA:s krigföring i Irak och Afghanistan till media.
Domen kom sommaren 2013. Manning befanns skyldig till spioneri och stöld, vilket gav 35 års fängelsestraff. Men tack vare Obama kommer Manning att släppas fri redan i maj i år.
En känd benådning: när president Gerald Ford benådade sin föregångare Richard M Nixon från alla anklagelser om brott i samband med Watergateaffären. Hm.
Negativt i veckan. Att även USA får en högerinriktad, nationalistisk president. Kvoten för den typen av politiker är redan välfylld. Se bara på Putin. Vill det sig illa får även Frankrike en president av samma snitt.
Positivt denna helg. Att man kan vara med och räkna fåglar vid sin fågelmatare. Man behöver alltså inte ta på snöskorna och vandra femton kilometer i skogen utan kan sitta hemma vid köksfönstret och göra sina noteringar om blåmesar, stjärnstarar och storuvar. Mer info om detta kan du finna på appen Vinterfåglar.
Fjolårets tristaste panel. Kulturpanelen i SVT på onsdagar. Satsa på en pausfågel istället.
Bemärkelsedag till veckan. Elens dag infaller på måndag, den 23 januari. Jag saxar detta från hemsidan: ”Elen gör att vi lever längre, har bättre hälsa och att vi får en massa tid över till annat som vi annars inte skulle ha hunnit med. Den har också gett oss alla en enklare, säkrare, ljusare och varmare tillvaro. Kort sagt är el en förutsättning för att vi ska kunna ha den livsstil och det samhälle som vi har idag.”
Det återstår att se om det blir en strid ström till arrangemangen och om ledningen blir nöjd
Fjolårets idrottsprestation. Simmaren Sarah Sjöström tog tre OS-medaljer, varav ett guld. En given etta på min kupong. Ja, hon bör vinna med hästlängder, tycker jag.
Jerringprisets status tycks följa Karolinska Institutets.
Positiv bekantskap. Teveserien The Crown (finns på Netflix) skildrar drottning Elisabeth ll första tid vid makten, i början av 1950-talet. En bra skildring av en svunnen tid. Kul att följa hur den stående regeringschefen Churchill diskuterade med den sittande statschefen. Wikipedia på nätet berättar att Drottning Elizabeth II sedan den 9 september 2015 är den brittiska monark som har regerat längst tid. Hon kröntes under senare kritaperioden, år 1953.
Fjolårets ras. Under 2016 förlorade Miljöpartiet 3 000 medlemmar. Det har också skett en tydlig nedgång i väljaropinionen.
Gustav Fridolin, en gång politikens Pojken med guldbyxorna, framstår i dag som ett blysänke för sitt parti.
Fjolårets motvind. Det hade Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor. Partiet låg under spärren till riksdagen.
Det är uppenbart att den högerkurs KD valt ratas av väljarna.
Veckans motgång. Den hårt provade Trump fick stöd av den gamle knarrige centerpartisten Dick Erixon, numera redaktör för SD:s tidning och anhängare till det nyfascistiska partiet. Ett hårt slag mot presidenten.
Fjolårets medvind. Det hade Centerpartiets ledare Annie Lööf. C har stadigt gått upp. Anna Kinberg Batras svaga ledarskap har tveklöst varit till gagn för Lööf. Men trots framgången: Centern var dubbelt så starkt under Fälldins bästa år. I mätningen i veckan stannade C på 9,7 procent.
Mer anmärkningsvärt är att SD övertagit platsen som näst största parti. Ännu ett bakslag för Kinberg Batra.
Fjolårets krisbransch. De som tittar i kristallkulan och kommer med förutsägelser om framtiden.
Britterna skulle rösta för ett fortsatt medlemskap i EU, fick vi veta. Hillary Clinton skulle vinna klart över Donald Trump.
Det blev dubbelfel. Något att tänka på inför alla mätningar som kommer detta år.
Jag hoppas ni får en trivsam helg och en fin januarivecka.