Jag följer med spänning processen i Kristdemokraterna. Vem ska ta vid efter degerforsaren Göran Hägglund?
I dagsläget är det två huvudkandidater: Riksdagsledamoten Jakob Forssmed och kommunalrådet Ebba Busch Thor.
Forssmed kommer från Huskvarna och det kan ha betydelse eftersom partiet gärna satsar på ledare med kopplingar till landskapet Småland. Alf Svensson är ju evigt förknippad med Gränna. Göran Hägglund föddes i Degerfors kommun men flyttade i unga år till Småland.
Just i Småland har partiet haft starkaste stödet. I Jönköpings län var det 10,4 procent som lade sin röst för KD i riksdagsvalet 2014 och i kommunvalet i samma stad blev KD tredje största parti.
Men Forssmed är ju ingen kändis som nött på televisionens soffor. ”Jakob Vem Då”, frågade man sig. I Wikipedia läser jag detta: ”Av den Kristdemokratiska riksdagsgruppens sexton ledamöter är Forssmed den näst minst kryssade ledamoten.”
Frågan är nu om en kandidat som inte lyckats engagera de egna väljarna ska kunna vinna ett stöd från en majoritet av kongressombuden.
Jag hör nu att Forssmed satsar hårt på att beskriva sig som en politikens flyhänte hantverkare, en man som vet hur det går till i kammaren och utskotten. Busch Thor sitter ju inte i riksdagen och framstår därför som en politisk amatör. Hur ska hon kunna skruva ihop kompromisser och gänga ihop plattformar i rikspolitiken?
Busch Thor å sin sida berättar gärna att KD lyckades genomföra 100 procent av sina vallöften i Uppsala.
Ebba Busch Thor är tveklöst favorit. Om sedan Birgitta Ohlsson tar vid i Folkpartiet efter Jan Björklund (som är alltmer vingbruten) inträffar det unika att samtliga allianspartier har kvinnor som ledare. Annie Lööf, som fyller 32 senare i år, blir ålderspresident i det borgerliga partiledarpresidiet.
Det händer en del spännande i svensk politik trots att den ofta framställs som grå och förutsägbar.
Den ryska regeringen utfäster en stor belöning till den som presenterar uppgifter som gör att Boris Nemtsovs mördare kan gripas. Den hårde Putinkritikern, som just var i färd med att presentera mer fakta kring det ryska aggressionskriget i Ukraina, sköts ned på öppen gata, inte långt från Kreml.
De statskontrollerade medierna i Ryssland presenterar nu teorier om att Putinhatare ligger bakom mordet, krafter som vill Ryssland illa. Det kan vara Ukraina, CIA eller kretsar i Ryssland som agerar mot presidenten. Genom att mörda Boris Nemtsov ska man underminera Putins ställning.
Det är inte så troligt att tipspengarna behöver betalas ut. Morden på kända Putinmotståndare har visat sig svåra att klara upp.
Den kommission som nu ska utreda mordet har slagit fast att det kan röra sig om en ”provokation för att destabilisera landet”. Har man en sådan ingång på en mordutredning kan det tyda på att man vill ha sina teorier bekräftade istället för att söka sanningen.
Hur var det Carl XlV Johan uttryckte saken? ”Opposition, det är konspiration.”
I Putins Ryssland lever de oppositionella farligt. Presidenten har ett stort ansvar för våldsutvecklingen, brutaliseringen, avlövningen av demokratin och den inskränkta pressfriheten.
Att Sverige med flera länder på grund av det ryska angreppskriget mot Ukraina genomför sanktioner mot Ryssland är mycket välmotiverat.
I morgon infaller Internationella kvinnodagen. Den 8 mars är en nationell helgdag i Angola, Armenien, Azerbadjan, Burkina Faso, Cypern, Eritrea, Georgien, Guinea-Bissau, Kazakstan, Kambodja, Kirgizistan, Laos, Madagaskar, Moldavien, Mongoliet, Nepal, Ryssland, Serbien, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ukraina, Uzbekistan, Vietnam, Vitryssland och Zambia. I Kina får alla kvinnor en ledig eftermiddag från arbetet.
Varför finns inte Sverige med på listan? Jag vurmar ju sedan länge för att annandag pingst åter ska bli en röd dag men är beredd att låta Internationella kvinnodagen gå före i kön.
Ha en fin helg. Nu ska jag fila krokarna.