"Du, grabben! Var det du som skrev den där dikten om gevärspipan?”
Frågan kom från Nordkoreas dåvarande ledare Kim Jong Il och riktades till den unga poeten Jang Jing-sung, som fått den stora äran att möta Generalen. Han kallades så, den nordkoreanske ledaren.
Jang Jing-sung var starkt knuten till landets regim. En av hans uppgifter var att skriva hyllningsdikter till ledaren och landet.
Alla som tillhörde makteliten fick väl tilltagna matransoner. I fattigkvarteren och på landet svalt folk ihjäl.
Kims överallt närvarande säkerhetspolis letade upp fiender och sökte tecken på ideologiskt förfall.
En bok som Jang Jing-sung tagit hem från departementet kom på avvägar och polisen hade lätt att spåra upp den skyldige. Men eftersom poeten varit hemma på middag hos Generalen måste poliserna agera med stor försiktighet.
Jang Jing-sung flydde via Kina och tog sig sedan vidare till Sydkorea, där han nu lever under ständig polisbevakning.
I boken ”Käre ledare” berättar Jang den dramatiska historien och hur han och en kamrat tog sig över isen på en gränsflod till Kina, i en region där det lever många koreaner. I Kina var levnadsnivån mycket högre och medborgarna hade mycket större rörelsefrihet än i Nordkorea.
Det är ju inte vanligt att man läser skildringar som har något positivt att säga om den kinesiska modellen.
”Käre ledare” är en välskriven, insiktsfull och spännande bok. Samtidigt är den smärtsam. De omkring 25 miljoner människor som lever i den kommunistiska skurkstaten utsätts för ett omänskligt förtryck av en paranoid maktelit.
Efter poetens flykt har Kim Jong Il ersatts av sin son Kim Jong-un, som fortsatt den bisarra släkttraditionen. Farbrodern Jang Song-thaek avskedades från sin centrala position, uteslöts ur partiet och sköts. Brottet var kontrarevolutionär verksamhet, en vanligt förekommande anklagelse i Nordkorea.
Jang Jing-sungs bok kan förhoppningsvis bidra till att det sker en förändring i styret.
Vad har den förre rikspolischefen Björn Eriksson och den förra utrikesministern Hillary Clinton gemensamt? Jo, de struntar i åldersnojan.
Eriksson fyller 70 år i december och är valberedningens förslag som ordförande i riksidrottsstyrelsen, den svenska idrottens maktcentrum. Han efterträder Karin Mattsson Weijber, som inte ens var hälften så gammal då hon tog över ordförandeklubban år 2005.
En sak är då säker om Eriksson blir vald: man kommer att kunna fortsätta att betala kontant vid insläppen på arenorna. Eriksson ledde ju kontantupproret för rätten att få betala med sedlar och mynt, något som ju hotats av kortanvändningen.
Hillary Clinton är född i oktober 1947. Vid presidentvalet i november 2016 är hon alltså 69 år och under sitt första år i Vita huset (ja, om hon blir vald) fyller hon 70. Rekord? Nej. Ronald Reagan fyllde 70 under sina första veckor i Vita huset år 1981.
För Hillary handlar det inte bara om ålder. Är USA moget för en kvinna som chef i Vita huset? Det återstår att se.
Republikanen Jeb Bush förefaller också intresserad av uppdraget som president. Han är son till tidigare presidenten George H.W. Bush och yngre bror till förre presidenten George W. Bush. Det finns en politisk adel i demokratin USA.
Ska det bli Clinton mot Bush – igen? Bill Clinton efterträdde ju pappa George H W och efterträddes av sonen George W.
Hur som helst, jag håller tummarna för generationskamraten Hillary.
Ur en ledare i Aftonbladet (ob S): ”Den största satsningen i Anders Borg sista riktiga budget hösten 2013 var en sänkning av skatten för företagen på 16 miljarder. Bara det är dubbelt så mycket som den sammanlagda kostnaden för de investeringar i välfärd, infrastruktur, utbildning och miljö som regeringen nu presenterar.”
Ofta är det reklam för superrengöringsmedel i teve. Sällan berättar man om miljöeffekterna.
Det gäller bara att få blanka ytor och rena rör, inte hur jorden ska klara sig. Men de som köper ekoägg vill ju också använda medel med få negativa miljöeffekter.
Ha en underbar helg i hela Norrbotten!