Hur är det med julkorten? Är värdet högre om man skickar ett papperskort med lackstämpel än om man kastar iväg en hälsning via telefonen? Att en personlig hälsning väger tyngre än en förtryckt begriper ju alla. Om man klistrar igen kuvertet och kör fullt porto, är det bättre än att slaska på med ett julfrimärke?
Frågan behöver beredas och jag är beredd att anslå två dygn till remissen. Synpunkter kan med fördel ringas in. Det är bra om kammaren har en öppen utfrågning med etikettoraklet Magdalena Ribbing innan beslut fattas.
Filosofen och Nobelpristagaren Bertrand Russell skrev i ”Möten med minnen” (1956) om symtom på Orwells 1984.
”Endast de som minns världen före 1914 kan verkligen inse hur mycket som redan gått förlorat. På den lyckliga tiden kunde man resa utan pass, överallt utom i Ryssland. Man kunde fritt uttrycka vilken politisk uppfattning som helst, utom i Ryssland. Tidningscensur var okänd, utom i Ryssland.”
En vit man med snygga gångkläder kunde ta sig runt i världen utan pass. Och detta var alltså långt före EU.
Den fria rörligheten i Europa, inte bara för kapital utan också för människor, är nu på väg att begränsas. Land efter land inför restriktioner.
Politiker som nyss prisade öppenheten talar nu om behovet av att stänga och att skapa ordning och reda. Murar byggs. Stålbommar fälls över tidigare öppna vägar. Ja, det fanns till och med planer på att regeringen skulle kunna stänga Öresundsbron om det hettade till ordentligt.
Vägen tillbaka till öppenhet kan bli mycket lång. Inskränkningar och restriktioner har en tendens att bli permanenta.
Russells notering att en vit man kunde ta sig runt utan pass är intressant i en tid då id-kontrollerna ska öka.
Jag hoppas dock att den nordiska passfriheten inte förändras, det vore ytterligare ett nederlag.
Om nu Marine Le Pen blir Frankrikes nästa president vore det en enorm triumf för de högerradikala. Då kan man vänta ett än mer slutet Europa.
Och om USA samtidigt väljer Donald Trump till president fullbordas det mörka kapitlet. Hans tal om att stoppa alla muslimer vid USA:s gräns, även de som bara vill åka
på Disneyland, är djupt oroande. Till och med presidentkandidaten Jeb Bush reagerade och beskrev Trump närmast som en otillräknelig man.
I Frankrike möts de två främsta presidentkandidaterna i en avgörande slutomgång.
Om det nu blir Le Pen och den förre presidenten Sarkozy, kommer då socialisterna att rösta på en konservativ för att stoppa en fascist? Och om det blir Le Pen mot Hollande, kommer då de konservativa att ge sitt stöd till socialisten för att stoppa fascisten?
Det är stor dramatik i världspolitiken. Och självfallet kommer det som sker också att påverka Abborrnäset och Storträsk.
Pensionen kom även den här månaden. Den var precis lika hög som förra månaden. Skoltaxin sveper punktligt genom byn på förmiddagar och eftermiddagar. På äldreboendet i kyrkbyn går livet sin gilla gång, med väl tilltagna matportioner.
Sveriges kommuner har lämnat en ljus prognos för 2016. Den svenska ekonomin i stort överträffar förväntningarna. Julhandeln väntas nå 75 000 miljoner, vilket i så fall blir nytt rekord (all time high, som det heter på ekonomispråket).
Mot bakgrund av allt detta: jag har svårt att se att vi bor i ett land i kris som nått gränsen för sin förmåga och där det nu krävs extraordinära åtgärder av olika slag. Den stora krisen rör i första hand de människor som ser sig tvungna att bryta upp och ge sig ut på en farofylld färd i jakten på ett tryggare liv. Krisen rör inte så mycket det här landet.
Centern distanserar sig från den övriga alliansen i flyktingfrågan.
Annie Lööfs eftertänksamma jultal var intressant eftersom det gav antydningar om borgerliga vänsterståndpunkter.
Nu håller vi tummarna för framgångar i Davos och för nya bakslag för de främlingsfientliga krafterna. Hoppas ni får en fin luciahögtid!