Vintermarknaden ger inspiration

Isak Utsi (S) är kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog.

Isak Utsi (S) är kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog.

Isak Utsi (S) är kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog.

Foto: Jens Ökvist (ARKIV)

Gästkrönika2021-02-05 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som norrbottning är det svårt att inte då och då tillägna länets många inställda folkfester och handelsplatser en tanke. Särskilt inte när den här texten går i tryck. I veckan invigdes en av de största och äldsta av dem, pandemin till trots. 

Jokkmokks vintermarknad, upplaga 416 i ordningen, genomförs i år digitalt. En tradition som med hundratals år i bagaget från en februari till en annan februari genomförs på ett helt nytt sätt.

Det finns något i det där, även om det är en tillfällig anpassning och att vi såklart vet att många knallare, slöjdare och kulturutövare har det tufft när det inte går att möta kund och publik som vanligt.

Tankesmedjor och institut gör i framtidsspaningar ett konstaterade, framtidens möten kommer att äga rum på andra sätt. Exempelvis väntas en tredjedel av mötena och konferenserna istället genomföras digitalt. 

När två av tre kvarvarande konferenser och affärsmöten ska planeras är det viktigt att vi verkar för att landa dessa i länet. En hållbar och innovativ besöksnäring som bygger på de värden vi har i form av kultur, klimat och landskap kommer räcka långt. Därför är det också viktigt för hela länet att den äldsta marknad drar lans och lagar efter läge. 

Att gå från det folktäta vimlet till att mötas digitalt över konst, kultur och seminariescenerna som förknippas med en marknad är nytt och spännande.

En förutsättning för att lyckas med vår uppgift om att vara ett attraktivt län för besök och möten är att vi har en stark digital närvaro. Det basala är att människor måste veta att vi finns, och vad som finns, i vårt län. 

Hur vi fångar framtidens besökare och får dem till vårt län på ett hållbart sätt är en fråga vi måste fokusera på tillsammans i de branschorganisationer och nätverk som vi har. 

Det offentliga har en uppgift att stötta det arbetet och inte minst underlätta genom att exempelvis säkerställa att alla har tillgång till snabbt och stabilt internt, vilket är långt ifrån en självklarhet i Norrbotten där endast en tredjedel av de glesaste områdena har snabbt nät. 

Det är glädjande att vi har starka röster för länet som driver på det arbetet. 

Nu har vi sett att det kommer fortsatta satsningar på exempelvis fiberutbyggnad och att Infrastrukturminister Tomas Eneroth meddelar att Norrbotniabaneprojektet skall färdigställas trots att starka intressen tycker att prioriteringarna hellre ska göras i andra delar av landet. 

I helgen besöker jag pandemisäkert en vintermarknad och låter mig inspireras.