Vi står upp för våra skyddsombud

"De regionala skyddsombuden är ifrågasatta av SD och de borgerliga", skriver Marie Nilsson, ordförande i fackförbundet IF Metall.

"De regionala skyddsombuden är ifrågasatta av SD och de borgerliga", skriver Marie Nilsson, ordförande i fackförbundet IF Metall.

"De regionala skyddsombuden är ifrågasatta av SD och de borgerliga", skriver Marie Nilsson, ordförande i fackförbundet IF Metall.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Gästkrönika2022-10-19 06:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

En av tre medlemmar i IF Metall är oroade för att drabbas av olyckor eller ohälsa på jobbet, visar Industriarbetarnas arbetsmiljörapport 2022. 

Så kan vi inte ha det. Den gröna omställningen revolutionerar Norrbottens industri. Och trygga och säkra industrijobb är avgörande för att industrins klimatomställning ska bli lyckosam. 

Den nya gröna industrin behöver ny kompetens, och då behöver industrins arbetsplatser vara attraktiva.

Inte minst därför måste arbetsgivarna ta sitt ofrånkomliga ansvar för arbetsmiljön. Och inte minst därför måste skyddsombuden få bättre förutsättningar att göra sitt livsviktiga jobb. 

De kan arbetsplatserna och förstår var riskerna finns. Ofta upptäcker de brister i tid, innan det går illa.

På många små arbetsplatser är regionala skyddsombud viktiga. De går skyddsronder tillsammans med arbetsgivare och arbetstagare, och lägger grunden för ett bra samarbete om arbetsmiljön.

Skyddsombuden kan till och med stoppa produktionen om det krävs för att garantera säkerheten, genom så kallade skyddsstopp. I sådana kritiska lägen är det avgörande att skyddsombuden har den fackliga styrkan i ryggen.

Men de regionala skyddsombuden är tyvärr ifrågasatta, av Sverigedemokraterna och borgerliga partier. Det höjs röster för att ersätta regionala skyddsombud med statliga arbetsmiljörådgivare.

Statliga rådgivare kan ju låta betryggande. Men hur ska de klara av arbetsmängden – och hur ska de klara av att vara tillgängliga i akuta fall? För det är så det fackliga skyddsarbetet ser ut. 

Skyddsombuden har själva lång erfarenhet från just de arbetsplatser som de granskar. En sådan levd erfarenhet och kunskap kan knappast en statlig rådgivare eller en chattbot på Arbetsmiljöverkets hemsida ha.

Att bevaka och försvara det systematiska arbetsmiljöarbetet blir en av fackets viktigaste uppgifter de kommande åren. För vi vet att högerregeringar gärna sparar just där. 

Alliansregeringen lade ner Arbetslivsinstitutet, som var världsledande på arbetsmiljöforskning. Och de skar ner resurserna till Arbetsmiljöverket rejält, vilket ledde till färre arbetsmiljöinspektörer. 

En sak är säker. Vi i facket kommer inte att acceptera att den nya regeringen ger sig på de regionala skyddsombuden, eller monterar ner det systematiska arbetsmiljöarbetet. Vi kommer att stå upp för våra skyddsombud och våra skyddsorganisationer varje dag i veckan.

För ingen ska någonsin behöva dö av jobbet. Och ingen ska någonsin behöva få beskedet att deras nära och kära aldrig mer kommer hem från sin arbetsplats.