Det har varit två fantastiska och roliga men också tuffa år.
Jag är stolt över vad vi som regering har åstadkommit. Inte minst under pandemin, då vi med kraftfulla insatser som korttidsarbete räddat tusentals jobb och samtidigt stärkt löntagarnas trygghet genom en bättre A-kassa.
Vår politik har gjort skillnad och svensk ekonomi vänder nu uppåt. Allt fler av de som blev arbetslösa under krisen kommer nu tillbaka i arbete, antingen i samma yrke eller ett nytt. I takt med att restriktionerna släpps och vi kan gå på konserter och hockeymatcher som tidigare kommer ännu fler arbetsgivare behöva personal, och ännu fler människor kommer hitta nya jobbmöjligheter.
Men att ekonomin går bra märks inte för alla. Det är fortfarande alldeles för många som har det svårt. Jag tänker särskilt på de människor som fastnar i arbetslöshet och inte kommer tillbaka, och de som var arbetslösa redan innan krisen. Vi har runt 190 000 personer i Sverige som varit utan arbete i mer än ett år. Det är inte acceptabelt!
Alla som kan arbeta ska få den möjligheten och ta det ansvaret. Att bidra till arbetsplatsen och till samhället. Att känna sammanhang och meningsfullhet.
Därför kändes det extra fint i förra veckan att få fira mina två år som statsråd med att ge viktiga besked om arbetsmarknadspolitiken framåt.
I budgeten för nästa år föreslår regeringen ett jobbpaket på åtta miljarder kr med satsningar på aktiv arbetsmarknadspolitik, en fortsatt utbyggnad av kunskapslyftet, ett nytt omställnings- och kompetensstöd för Sveriges löntagare samtidigt som vi gör det lättare att driva företag. Arbetslösheten ska pressas ner och nya gröna jobb ska växa fram.
Jag kunde också ge besked om hur vi går vidare med reformeringen av Arbetsförmedlingen. Vi kommer inte att privatisera Arbetsförmedlingen som det ibland hävdas i debatten. Arbetsförmedlingen kommer fortsatt vara en stor och viktig myndighet med ansvar för att arbetsmarknadspolitiken funkar i hela landet.
Det ska finnas en bred verktygslåda av insatser för att möta behoven såväl hos de som söker jobb som hos de arbetsgivare som behöver arbetskraft. Ett nytt verktyg som vi kallar förmedlingsinsatser utvecklas och kommer utföras av leverantörer, på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Dessa leverantörer kan till exempel vara privata företag, ideella och idéburna aktörer eller kommuner.
Alla goda krafter behövs och arbetsmarknadspolitiken ska på ett ännu mer effektivt sätt se till att människor kommer i jobb och att arbetsgivare kan anställa. Det är så vi skapar konkurrenskraft, tillväxt och välfärd.