Vi måste ställa om hela samhället nu.

GÄSTKRÖNIKA2013-07-24 07:10
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Vårt samhälle måste bli grönare! Sverige har tack vare framför allt energieffektivisering och en ökad andel förnybart lyckats minska sina utsläpp. Men om man istället mäter utsläppen från alla de varor som svenskar konsumerar vänds minskningen dock plötsligt till en ökning.

I TCOs rapport ”Konsumerar vi upp våra utsläppsminskningar” jämförs hur olika länders utsläppssiffror skiljer sig åt beroende på om man räknar på vad länderna producerar eller konsumerar. De konsumtionsbaserade utsläppen för medelsvensken är 77 procent högre än de produktionsbaserade, vilket är en större skillnad än i nästan alla andra länder.

I två nya rapporter visar TCO på behovet av satsningar på förnybar energi och energieffektivisering. Dessa investeringar behövs lika mycket av sociala och ekonomiska skäl som av miljöskäl. Det är fråga om stora jobbskapande samhällsbyggande projekt; till exempel smarta elnät för både elbilsladdning och småskalig förnybar elproduktion, klimatrenoverade miljonprogramsområden och mer energisnål kollektivtrafik.

Skälen till att mer investeringar behövs är flera, såväl den krisande ekonomin som att förbereda inför en klimatomställning och att skaffa oss en konkurrensfördel när allt fler inser nödvändigheten i att ställa om.

Det behövs också nya idéer för att ställa om vårt slit- och slängsamhälle. Företag skulle kanske kunna abonnera ut istället för att sälja prylar som konsumenten ska äga. Hushållen kanske kunde leasa vitvaror där konkurrensmedlet behöver bli service av hög kvalitet istället för lägsta möjliga pris på tusentals grejor som vi sedan slänger.

Trots de brådskande behoven visar TCO- rapporten ”Hur väga upp sina koldioxidton” att världens länder de senaste 20 åren inte har förmått öka andelen förnybar energi och inte heller byta fossila bränslen till renare.

Världens länder totalt sett har dock energieffektiviserat, men inte med mer än med 23% på 20 år. Det räcker inte om koldioxidutsläppen ska minskas, inte om befolkningen samtidigt ökat med nästan 30% och medelinkomsten med ytterligare nästan 40%.

En hållbar utveckling kräver både hållbara produktionsmönster och hållbara konsumtionsmönster. Det betyder att vi måste investera i en förnybar energieffektiv teknik för att skapa jobb och en bättre miljö och även hitta former för att hjälpa utvecklingsländerna att också göra dessa investeringar eftersom vi ju importerar både deras varor och utsläpp.

De här satsningarna är nödvändiga och kan samtidigt lösa flera av de ekonomiska, sociala och miljörelaterade problem som politiken brottas med för närvarande, samtidigt som nya, spännande jobb kan skapas.