Vi behöver gemensamma strategier

"Samarbete kan vara vägen framåt", skriver Isak Utsi (S), kommunalråd i Arjeplog.

"Samarbete kan vara vägen framåt", skriver Isak Utsi (S), kommunalråd i Arjeplog.

"Samarbete kan vara vägen framåt", skriver Isak Utsi (S), kommunalråd i Arjeplog.

Foto: NSD Arkiv

Gästkrönika2021-04-21 17:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det går riktigt bra för Norrbotten just nu. Vi ser enorma investeringar i pipeline, i bland annat industri och infrastruktur. 

Om allt blir av kommer det forma länet och landet en lång tid framöver. Kort sagt, det händer mycket här och vi drar resten av Sverige med oss.

Det är viktigt att prata om både utmaningar och möjligheter på samma gång. Hur ser vi till så att det finns människor som kan gå till de tusentals nya arbetstillfällen som lär skapas de kommande åren och hur fyller vi platserna som lämnas tomma när många går i pension?

Vårt län består idag av lika många människor som på 50-talet, vi har stått relativt stilla medan landet som helhet dragit iväg. Många har helt enkelt flyttat då längtan efter utbildning eller ett liv i en större stad varit stor. Och det är förstås helt okej.

Samtidigt som länet i stort har lika många invånare idag har inlandskommuner tappat 40-50 procent av invånarna under samma period. Jag bor i en kommun som sett invånarantalet sjunka med drygt 1 000 personer på bara 30 år. 

I min kommun går dessutom 20 procent av de anställda i pension de närmaste åren. En fråga som jag ibland pratar om med politiska kollegor i andra små kommuner är – ”när blir vi för små för att räcka till”? 

Det betyder att jag funderar på hur vi säkerställer att vi kan ha de funktioner som en kommun behöver, hur vi rekryterar till pensionsavgångar och hur näringslivet kan anställa rätt kompetens. Hur länge har vi har råd att skapa välfärd av god kvalitet när vi är allt färre som delar på kostnaderna i krympande kommuner?

För att klara det vi tillsammans möter, både i tillväxten av arbetstillfällen som i minskad skattebas, kan ett genomgående samarbete vara vägen framåt. 

Mellan kommuner, näringsliv, region och myndigheter. Det bästa är om vi kan sprida nyttoeffekter och stärka länet och norra Sverige som helhet.

Vi behöver därför fortsätta utveckla gemensamma strategier för att kompetensförsörja för framtiden. En del är att vi behöver tillgängliggöra högre utbildning och göra studier intressant för många fler. 

Vi behöver utveckla kultur och fritid för ett öppet län och vi behöver tillsammans visa bilden av den breda och spännande region som vi är. Efter pandemin öppnar sig också helt nya sätt att samarbeta och en ny arbetsmarknad med distansarbete kan växa fram på många håll i länet.

När vi kan växeldra, dela på resurser sinsemellan och hitta nya former för samverkan som utmanar systemet gör vi det rätt och vi kan bygga samhällen som många kan fortsätta leva och utvecklas i.