Varje år genomför SCB en medborgarundersökning om hur nöjd medborgarna är med sin kommun och Luleå deltar som en av ca 140 kommuner i undersökningen. Undersökningen visar att vi som bor i Luleå kommun är nöjda med många saker.
94 procent svarar att Luleå kommun är en bra eller mycket bra plats att leva på. Det är lätt att få jobb och det finns goda möjligheter att utbilda sig. Gymnasieskolan och förskolan får höga betyg, precis som utbudet av kultur och fritidsverksamheter.
Men det finns även delar som vi har sämre resultat än riket på. Många Luleåbor tycker att de har dålig insyn och inflytande över kommunen och dess verksamheter. Man upplever en sluten kommun, där politiken inte är särskilt lyhörd för människors tankar och idéer.
Det är inget resultat att vara stolt över. En annan sak många är missnöjda med närheten till kommunens verksamheter och tillgången till kommunal service utanför centralorten.
De som bor i Luleå upplever alltså i större utsträckning än andra i Sverige att all service samlas i centrum.
Dessa resultat kommer inte som en överraskning för mig, men det gav mig ny energi att fortsätta arbeta med dessa frågor. Vi jobbar idag alltför långtifrån våra medborgare och deras behov och önskemål. Det märks mest på landsbygden, där politik och kommun uppfattas som långt bort och att vi inte bryr oss om de som bor där.
Jag får ofta kommentarer från människor som bor utanför stan som känner sig exkluderade. Nu på senaste tiden har det inte minst visat sig i Råneå där oro för problem just nu med badhuset och bussar adderas till en redan tidigare känsla av att inte riktigt räknas.
För mig är det självklart att alla i Luleå kommun räknas. Vi ska ha rätt till bra skola, äldreomsorg, kultur och fritid, arbetstillfällen och boende i hela kommunen.
Vi är i kommunen idag vana vid att göra samma lösningar för våra verksamheter i hela kommunen, men jag tror det är ett feltänk.
Det är troligtvis så att vi behöver hitta andra lösningar på landsbygden än i stan, just för att avstånden är större och det behövs mer småskaliga lösningar.
Vi har därför beslutat att det ska tas fram en plan för kommunal service på landsbygden. Arbetet med att ta fram planen sker nu under våren, med dialogmöten på landsbygden.
Det är viktigt att detta är ett arbete som görs tillsammans med de som bor på landsbygden. I en demokrati ingår det att ha inflytande över sin vardag och sin kommun.
Det är delar vi har varit för dåliga på, och därför är det dags att göra något åt det. Hoppas du vill vara med oss i det arbetet!