Var i all världen är världen i valet?

"Vi lever i en sammankopplad värld", skriver Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center.

"Klimatförändringar, pandemier, migration och inflation vet inga gränser", skriver Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center.

"Klimatförändringar, pandemier, migration och inflation vet inga gränser", skriver Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center.

Foto: Palmecenter

Gästkrönika2022-09-08 06:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Valrörelsen går in i sin slutspurt. Partierna gör sitt bästa för att locka väljare med löften om hårda tag mot gängen, satsningar på välfärden och sänkta skatter. Det mesta känner vi igen. Men var i all världen är världen? 

Vår omvärld lyser med sin frånvaro i utspel, debatter och utfrågningar. På sin höjd hör vi Moderaterna tala om att sänka biståndet för att finansiera skattesänkningar. 

En tredjedel av Pakistan ligger just nu under vatten. Afrikas horn lider av den värsta torrperioden på decennier och över 18 miljoner människor riskerar att drabbas av svält. Oroligheter i Libanon och Irak ökar risken för inbördeskrig. 

Listan på kriser kan göras lång. För lång. Kanske känns den övermäktig. 

Men om känslan är att allt detta är långt borta och inte påverkar oss – tänk om! Sveriges export av varor och tjänster utgör cirka 45 procent av vår BNP. En stor del av svensk lagstiftning utgår från gemensam EU-lagstiftning. Internationella överenskommelser styr svenska åtaganden, inte minst på miljö- och klimatområdet. Coronapandemin och Putins invasion av Ukraina har inte bara satt världen i gungning utan också lärt oss hur beroende vi är av varandra. Överallt är människors demokratiska fri- och rättigheter under attack.

Klimatförändringar, pandemier, migration och inflation vet inga gränser. Att låtsas som om politiken har det är bedrägligt. 

Det må vara sant att utrikespolitik sällan spelar en avgörande roll i svenska valrörelser. Men vi lever i en sammankopplad värld.

Mänskligheten står inför vår största utmaning någonsin. Vår framtid hänger på att vi förmår hantera och hejda klimatförändringarnas effekter. Att vi orkar lyfta blicken och se den ödesgemenskap vi delar. 

Politiska ledare som förnekar klimatförändringarna, propagerar för att dra sig ur internationellt samarbete och vill sätta den egna nationens intressen först genom murar mot omvärlden hotar den gemensamma säkerheten och överlevnaden. Resultatet av 20 års auktoritär utveckling i Ryssland ser vi just nu konsekvenserna av. 

Så när du går till valurnan lägg din röst på ett parti som vill ta ansvar för Sverige genom att också ta vårt ansvar för världen. Som vill fortsätta att lägga en hundradel av vårt växande välstånd i Sverige på utveckling i andra delar av världen. Som har en politik för den helt nödvändiga omställningen och som förstår att den måste vara grön och jämlik. Som förstår att solidaritet och samarbete är vår bästa försäkring mot framtida kriser. Även om de inte väljer att prata om det i valrörelsen.