Välfärden behöver mer personal

"Fortsatta investeringar i välfärden är nödvändiga", skriver Zara Leghissa, Boden, kommunalare och nyvald S-riksdagsledamot.

"Fortsatta investeringar i välfärden är nödvändiga", skriver Zara Leghissa, Boden, kommunalare och nyvald S-riksdagsledamot.

"Fortsatta investeringar i välfärden är nödvändiga", skriver Zara Leghissa, Boden, kommunalare och nyvald S-riksdagsledamot.

Foto: Linda Kask

Gästkrönika2022-09-21 06:02
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det börjar höstas ute. Denna onsdagskväll tjänstgör jag på äldreboendet och vi ser ut i trädgården som rustats inför vintern. 

De boende har firat in hösten med skördefest tillsammans med barn på den närliggande förskolan. 

Vår statsminister Magdalena Andersson håller pressträff för att meddela sin avgång eftersom de fyra högerpartierna fick knapp majoritet i valet. 

Den S-ledda regeringens satsningar inom äldreomsorgen har gett goda resultat. Detta har lett till att tillsvidareanställningarna ökat, fler utbildat sig till undersköterska och specialiserat sig inom demensvård, äldrepsykiatri och av vård multisjuka äldre samt skett en utökning av sjuksköterskor. 

Det stärker personalen och ger utrymme till handledning och coaching, förbättrar kontinuiteten i vården och omsorgen samt stärker patientsäkerheten. Även beslutet att nästa år göra undersköterskeyrket till en skyddad yrkestitel kommer att ha betydelse då det ringar in ansvaret för de olika professionerna inom vård och omsorg. 

Det borgar för en god kvalitet där vardagen blir mer meningsfull, begriplig och hanterbar för den enskilde.

Fortsatta investeringar är en nödvändighet. 

Behovet av personal inom välfärden är skriande. Allt för många väljer bort utbildning och anställning och för många väljer att lämna sin anställning. Arbetsbelastningen är hög och förutsättningar för att utöva sitt yrke fullt ut saknas. 

Sjukfrånvaron är hög. Sjuknärvaron riskerar öka. För få kollegor, avsaknad av utbildning, ofrivilligt deltidsarbete, låga löner och arbetstider som inte tillåter återhämtning är de främsta anledningarna. 

Säkerställandet av kompetensförsörjningen, trygga arbetsvillkor, en trygg sjukförsäkring och en god nära vård är ett måste. 

Konkurrensen om arbetskraft från andra branscher bankar på dörren och kvinnors samvetsstress inom vård- och omsorgsyrkena är till ända.

Högern har aviserat sina avsikter. Vi vet hur deras fördelningspolitik ser ut. Vi vet vilka som kommer att få betala.

De vurmar för sänkt a-kassa, ett återinförande av stupstocken, försämrat arbetarskydd och en marknadsstyrning av välfärden där vinsten sätts före människan och dränerar resurser.

Bilan kommer slå ner mitt bland oss. Människor kommer att ställas mot varandra. Klassklyftorna kommer att öka. 

Detta i en tid med hög inflation.

Jag vill ha ett solidariskt samhälle grundat på demokratins ideal, alla människors lika rätt och på jämlika människors frihet.

Få är trygga och fria i högerkonservatismens Sverige.  Hur grå blir skördefesten nästa år?