Utveckla och stärk samarbetet i Arktis!

Kristina Zakrisson, S-kommunalråd i Kiruna, skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Kristina Zakrisson, S-kommunalråd i Kiruna, skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Foto: Maria Unga

GÄSTKRÖNIKA2017-01-26 04:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Vi som lever och bor i det arktiska området, norr om Polcirkeln, har en hel del vi kan samarbeta och samverka om. Vi har en hel del likartade möjligheter och utmaningar som man inte har i andra delar av världen.

Inom vissa områden skulle jag vilja påstå att vi, norr om Polcirkeln, har större likheter med varandra än vi har med de sydligaste delarna av våra egna länder. Därför tycker jag att det är bra att vi nu i Norrbotten har tagit fram en politisk plattform för Arktis.

Framförallt behöver vi samverka när det gäller forskning och utveckling. När det gäller klimat- och miljöforskning har vi i Kiruna kommun Abisko naturvetenskapliga station som bedriver forskning i subarktiska miljöer. Dit kommer forskare från hela världen och arbetet med att samla in data om klimat, snödjup, istjocklek m m har pågått sedan 1913.

Det finns alltså lång erfarenhet av att arbeta med klimatforskning inom Arktis och klimatet kan bli en akut fråga just här. När isarna i Arktis smälter får det konsekvenser för hela världen. Om jordens medeltemperatur höjs med 2 grader så kommer den att öka med upp mot 6 grader i Arktis.

Att klimatet blivit varmare har t ex gjort att vi i Kiruna fått senarelägga öppnandet av slalombacken år för år. Det kan tyckas som ett mindre problem men visar på ett konkret sätt effekterna av klimatförändringarna.

Men temperaturhöjning kan också ge nya möjligheter vilket har ökat intresset för de arktiska områdena. De stora naturresurserna bli lättillgängligare.

Här finns 30 procent av världens oexploaterade gasresurser och 13 procent av världens oexploaterade oljetillgångar. Det finns alltså all anledning att ha en stabil politisk plattform så att de naturresurser som finns här också kommer det Arktiska området till del.

Till Arktis räknas de länder som ligger på eller norr om Polcirkeln: Sverige, Norge, Finland, Danmark (Grönland), Island, Kanada, USA (Alaska) och Ryssland.

Vår utrikesminister, Margot Wallström, har tagit del av den politiska plattformen och säger: ”Vi måste lägga mer fokus på Arktis. Ni kommer att vara spjutspetsen här.”

Det känns väldigt bra. Ett första litet steg skulle kunna vara att flytta Polarforskningssekretariatet från Djurgården i Stockholm till Kiruna.