Utjämningssystemet fungerar inte

"Utmaningarna kvarstår", skriver Mats Taaveniku (S), kommunalråd i Kiruna.

"Utmaningarna kvarstår", skriver Mats Taaveniku (S), kommunalråd i Kiruna, i en gästkrönika på sidan 2 i NSD.

"Utmaningarna kvarstår", skriver Mats Taaveniku (S), kommunalråd i Kiruna, i en gästkrönika på sidan 2 i NSD.

Foto: Kiruna kommun

Gästkrönika2024-01-17 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Varför är Kiruna kommuns ekonomi svag, när vi samtidigt har den bästa produktionen av Sveriges alla 290 kommuner? 

Det är en fråga som jag ställt mig många gånger. Jag anser att Sveriges utjämningssystem inte fungerar, men först: Orsaken till kommunens svaga ekonomi är bland annat att kommunen varit väldigt investeringsbenägen ett antal år bakåt i tiden, mer benägen än vad ekonomin i praktiken tillåtit. 

Detta har medfört att Kiruna kommun idag har väldigt stora lån, nämligen 2,7 miljarder kr. Det är lån som ska betalas och till det kommer räntekostnader på cirka 12 miljoner per år. 

Dessutom har vi under 2024 omkring 160 miljoner mer i kostnader än vi hade i slutet av 2022. Pensionskostnaderna ökar med 80 miljoner, inflationen bidrar med ungefär 20 miljoner, ökande avskrivningskostnader och driftskostnader med cirka 60 miljoner. 

Det är ofantliga belopp vi pratar om.

Genom överenskommelser under hösten med LKAB om ersättningar för stadsomvandlingen samt besparingsåtgärder, så har vi en budget i balans inför 2024. 

Budgeten för 2024 är en kortsiktig lösning och utmaningar kvarstår. Men det är bättre än vad mer än 100 kommuner i Sverige lyckats med. Många brottas med underskott i sina budgetar.

Vi tar vårt ansvar för att vända den ekonomiska utvecklingen, också på sikt.

Vi producerar mest av alla kommuner i Sverige och får inte en krona tillbaka. 

Vi flyttar närapå en hel stad för att gruvan ska expandera, gruvan utvecklas för att Europa ska bli självförsörjande på sällsynta jordartsmetaller, det planeras att öppna fler gruvor i vår kommun, rymdindustrin ska växa, Kirunas näringsliv har stora ekonomiska framgångar etc –  och här står vi som kommun och brottas med ekonomin för att våra elever ska få en bra utbildning i livet och att våra äldre ska få en värdig ålderdom.

Det är inte rättvist på något sätt.

Tillväxtplanerna applåderas av EU-kommissionen och vår regering, men när det gäller att stödja kommunen för att göra tillväxten möjlig, då är det tyst.

Det kommer att saknas ett stort antal miljarder i kommunens kassa om vi ska klara tillväxtplanerna. Befolkningstillväxt är förutsättningen för att lyckas, lyckas vi inte med det så blir det ingen tillväxt och ingen grön omställning, det är den krassa sanningen.

Fram till att vi får ett mer rättvist utjämningssystem, med en kommunal skatt för företag som utvinner naturtillgångarna, måste staten ge en återbäring på alla de hundratals miljarder Kiruna levererat till statskassan som i sin tur gjort det möjligt för staten att satsa, men på andra håll i Sverige!

Tack för ordet!