Trygghet i vardagen för alla människor i vårt samhälle har alltid varit Socialdemokraternas mål. Bara du vet vad som är trygghet för dig. Men helt klart handlar trygghet om många olika saker. En trygg försörjning, trygghet i att inte utsättas för brott, tryggheten att ungarna får en bra utbildning så att de kan förverkliga sina drömmar. Trygghet när livet förändras.
Samhällsdebatten om trygghet kretsar idag till stor del kring gängvåldet. Men för många kvinnor handlar tryggheten i vardagen minst lika mycket om att inte behöva se sig över axeln på hemvägen från jobbet eller kvällsaktiviteten, eller att bli slagen av den man lever ihop med. För äldre personer kan oron handla om att bli lurad av bedragare.
För andra handlar otrygghet om att komma hem och upptäcka att någon har brutit sig in i hemmet. Men ondast i mig gör det kanske ändå att så många unga påverkas. Unga flickor som begränsar sin vardag av rädsla för sexuella övergrepp. Unga pojkar som beväpnar sig själva av rädsla för att bli rånade.
Det är med den insikten vi socialdemokrater driver en bred utbyggnad och förstärkning av hela rättsstaten. Vi har nu fler poliser än någonsin och nått halvvägs till målet om 10 000 fler polisanställda till 2024. Skärpt lagstiftning, nya verktyg och en historisk utbyggnad kommer göra skillnad mot all kriminalitet. Men det räcker inte med hårdare straff och fler poliser.
För att komma tillrätta med otryggheten krävs många olika åtgärder, av olika aktörer och under lång tid. Ta kampen för att knäcka gängvåldet, som Justitieutskottets ordförande är jag övertygad att det lika mycket handlar om en jämlik skola som ger alla barn förutsättningarna att lyckas och en socialtjänst med muskler och resurser för att tidigt kunna ingripa, som fler poliser.
För mig som socialdemokrat har trygghet alltid varit viktig. Få saker är så integritetskränkande som att bli utsatt för brott. Det bästa är självklart att inga brott begås. Därför vill jag göra både och.
Det förebyggande arbetet med en bra skola, en väl fungerande socialtjänst och möjligheter till en rolig och meningsfull fritid. Alltså det vi vet fungerar för att förebygga brott. Men när brotten väl begås ska den som begått brottet straffas för det, och brottsoffret få upprättelse. Då krävs att polisens finns på plats, att det är tryggt att vittna och att kriminalvården bidrar till att straffet genomförs på ett sätt som gör att risken för återfall minskar.
Våra framgångar i arbetet för mer trygghet handlar i grunden om ett starkare gemensamt samhälle.