Totalförsvaret är ett viktigt fundament

Fredrik Lundh Sammeli (S), Luleå, är riksdagsledamot.

Fredrik Lundh Sammeli (S), Luleå, är riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten.

Fredrik Lundh Sammeli (S), Luleå, är riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten.

Foto: Riksdagen

Gästkrönika2020-12-22 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som liten visste jag var ficklampan fanns när strömavbrottet kom. På hyllan i källartrappan hemma i Korsträsk, alltid laddad och redo. I matkällaren, några konservburkar, en dunk vatten och ett spritkök. 

Det var aldrig frågan om, utan när strömavbrotten skulle ta värmen och ljuset ifrån oss. Ofta bara korta stunder, men nog ofta så långa så vår egen förmåga var värd att upprätthållas.  

På slutet i telefonkatalogen, den stora tjocka som i år hade varit perfekt för att få höjd på skärmen under alla digitala möten, fanns sidorna som jag så många gånger tittat på. Om kriget kommer. 

Jag visste hur flyglarmet lät, hur faran över skulle ljuda, vikten av att följa viktig samhällsinformation på radion och att vi aldrig kommer att ge upp, om vi blir angripna. 

Vårt land är inte i krig. Men omvärlden har mörknat och pandemin är en påminnelse att kris kan växa ur mer än krig. 

Snart har vi levt med den ständigt närvarande i ett år och än är det långt ifrån över.  

Men mitt i detta helvete är det ändå ett enormt styrkebesked för världen att vi på så kort tid, genom globalt samarbete lyckats få fram vacciner. Ett viktigt steg i kampen mot pandemin och ett steg närmare någon form av normalläge. Även om det nya normala måste vara bättre än det gamla vi just lämnat.  

Nyligen beslutade riksdagen om försvarsinriktningen för åren 2021-25. 

Vi ökar försvarsbudgeten med 25 miljarder, en 40-procentig-ökning och den största satsningen sedan 1950-talet. En nödvändig satsning som jag är stolta över att vi kan genomföra. 
 

Återuppbyggnaden bygger på totalförsvarstanken där ett starkt civilt försvar är en förutsättning för att det militära ska fungera. 

Den pågående pandemin ger detta vägval rätt. Ett starkt civilt försvar är grunden för samhällets motståndskraft när krisen drabbar vårt land och våra invånare. 
 
 

Den pandemi vi upplever har blottlagt brister i vår beredskap som måste åtgärdas. Avvecklingen av det civila försvaret innebar slutet på beredskapslagring och nyliberala politiska och ekonomiska doktriner fick stort genomslag på samhällets organisering. 

Styrmodeller, hämtade från tillverkningsindustrin, som "on-demand" och "just-in-time" har tillämpats på kollektiva nyttigheter utan hänsyn till de samhällspåfrestningar som en kris eller ett krig medför.  

Nu krävs självkritik och fokus på ett starkare samhälle. Vi måste säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna inklusive nödvändig försörjning. Förmågan att lagra och säkerställa viss egen produktion av strategiskt viktiga produkter måste säkras. 

Ett starkt och motståndskraftigt totalförsvar är en fundamental del av det svenska välfärdsbygget.