I årtionde har studenter tagit ton i studenternas sång på sin examensdag.
En sång jag själv tog ton i när jag tog studenten. Sjungande av lycka och förväntansfullhet, var det en vers vi sjöng som satte sig på min näthinna. “Den ljusnande framtid är vår”. Versen som skvallrar om en framtid med nya utmaningar, jobb och studier. En vers som ger hopp åt ungdomen. När jag stod där på min examensdag, fick jag snarare en klump i magen av att tänka på framtiden.
För min generations framtid och tillvaro är inte så ljus. För många av oss unga blir steget in i vuxenlivet en käftsmäll. Vi möts av en bostadsmarknad som vimlar av andrahandskontrakter, långa kötider och ockerhyror. På grund av bostadsbristen som råder är det allt fler unga som bor kvar hemma, fast de egentligen vill flytta.
En rapport från hyresgästförening från år 2019 visade på att 280 000 av Sveriges unga bor hemma hos sina vårdnadshavare, men 85 procent av dem vill flytta. Bostadsmarknaden är inte anpassad för oss unga, utan för medelålders personer som har det gott ställt. Det byggs allt fler bostadsrätter och allt färre hyresrätter, vilket gör att bostadsbristen bland unga växer allt mer.
Vi unga möts av en arbetsmarknad som är svår att komma in på. Helst ska du vara ung med en universitetsexamen, och ha flera års arbetserfarenhet. En matematik som inte går ihop. Vi unga möts av en arbetsmarknad med låga löner, dåliga arbetsvillkor och otrygga anställningar.
Enligt en undersökning från Arbetsmiljöverket från år 2018 är det unga som har det sämst på arbetet. Sexuella trakasserier, att arbeta trots att man är sjuk och en bristande arbetsmiljö är mest förekommande för unga arbetare.
Min generations framtid står inför den största krisen vi någonsin stått inför, klimatkrisen.
Kommer min generation någonsin kunde få uppleva en tid som gamla, eller kommer klimatförändringar innebär slutet för oss alla
Det krävs reformer för att situationen för oss unga och kommande ungdoms generationer ska få det bättre. Reformer på bostadsmarknaden där fler hyresrätter byggs och hyrorna blir lägre. Reformer på arbetsmarknaden där fasta anställningar blir normen och lönerna högre. Det krävs en klassmedveten klimatpolitik som tvingar de stora bolagen att ta sitt ansvar för att minska utsläppen.
Om reformer sker, kanske kommande generationer av ungdomar kan sjunga versen “vår ljusnande framtid är vår” och instämma in den.