Om 26 dagar stänger vallokalerna

"Valet handlar kanske inte om det vi tror", skriver riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli (S), Luleå.

"Valet handlar kanske inte om det vi tror", skriver riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli (S), Luleå.

"Valet handlar kanske inte om det vi tror", skriver riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli (S), Luleå.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Gästkrönika2022-08-16 06:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Med 26 dagar kvar innan vallokalerna stänger väntar nu upploppet. Valaffischerna kom upp under helgen, valstugorna kommer fram allt eftersom och partiledardebatterna ligger nu som ett pärlband i tv-tablån. 

Sociala medier badar i politiska budskap och reklam i alla dess former domineras av partiernas försök att tränga igenom och få just din uppmärksamhet. 

Tillsammans med medlemmar och sympatisörer fyller jag själv nära på dygnets alla vakna timmar med valarbete. Vi knackar dörr, vi delar flygblad, vi ringer, vi samtalar, vi kampanjar. 

För oss Socialdemokrater är agendan tydlig; vi ska vända på varje sten för att knäcka kriminaliteten och bryta segregationen, vi ska ta tillbaka dem demokratiska kontrollen över välfärden samt leda klimatomställningen och skapa nya gröna jobb. 

För även om Sverige är ett fantastiskt land med bra förutsättningar för att leva ett gott liv har vi också tydliga problem. Det handlar om gängkriminalitet och våld som sätter skräck i hela bostadsområden, en sönderprivatisering av välfärden som skapar klyftor mellan människor och delar av vårt land samt klimatutsläpp som hotar liv och hälsa.  

Varje parti har såklart sin agenda och sina hjärtefrågor man vill nå ut med och få högt upp på dagordningen. Samtidigt kan jag bara konstatera efter de senaste dygnen att vissa utspel skulle mått bäst av att stanna vid en idé och aldrig bli ett politiskt förslag – ta Moderaternas adhd test av alla barn i utsatta områden, Liberalernas obligatoriska språktest av tvååringar eller Sverigedemokraternas förslag att byta namn på Kriminalvården till Straffverket.  

Men även bortsett från dessa bottennapp, tänk om valet egentligen handlar om något större, svårare eller viktigare än vad vi nu vet och förhåller oss till? 

Sakfrågor får ta ett stort utrymme i valrörelsen, det är naturligt. Men i grunden är det värderingar allt handlar om. Den frågan du gör ditt val utifrån kanske är hanterad innan årsskiftet. Verkligheten förändrad så lösningen som lät så bra från något parti inte längre är aktuell.

Lyssna på förslagen och partiernas prioriteringar, men fundera framför allt på vilka värderingar och ledarskap du själv tror bäst möter morgondagens utmaningar. 

För mig är det i alla fall tydligt att Sverige behöver ett ansvarsfullstagande ledarskap – både i kris och i medgång och att år av Coronapandemi och det fruktansvärda kriget i Ukraina än en gång visat att ensam inte är stark, utan att vår tids stora utmaningar måste mötas tillsammans. 

Tillsammans kan vi göra vårt Sverige bättre. Gå och rösta!