”Med tomtar, lutfisk och kvalmig glögg” står julen för dörren – i alla fall om man lyssnar på Just D:s klassiska version av den kända julvisan som nu snurrar mer än originalet i våra radiokanaler.
Oaktat vilka av julens paradrätter, som är lika heliga som barnet i sin krubba på ert julbord, finns det anledning att påminna om betydelsen av matens härkomst. Juletid må vara stressigt, men det ger även tid till eftertanke.
Norr Media publicerade förra veckan ”Billigaste matkassen” – en riktig klickraket, ingen vill betala mer än nödvändigt för maten.
Inflationen gör sig ånyo påmind och det är inte bara elektricitet och att tanka bilen som blir dyrare. Det var inte helt oväntat den tyskättade matbutiken som kammade hem segern. Det ligger i hela den butikskedjans DNA att erbjuda det billigaste, till och med logotypens färgval och typsnitt skriker ”BILLIGT”. Gott så, billigast är ett alternativ, men det finns fler.
Jag vurmar för lokalproducerad mat. Helt enkelt för att den smakar bättre, har högre näringsvärde och kvalitet.
Dessutom: Mina inköp stärker företag i matbranschen, lokalt i Norrbotten. Det är viktiga saker om man tänker bortom köttbullar och julöl. I händelse av kris och force majeure är det lika klart som skinkspad att vår nordliga nejd blir utan matleveranser först. Då är det fiffigt om vi har lokala slakterier, charkfabriker, kött- och mjölkbönder, äggproducenter och potatisodlare i vår närhet.
I den stund lokalmedia basunerar ut vad som är billigast, kan man reflektera över det reella priset. Så glad jag blev av Linda Kask, journalist på Norr Media, reflektion på temat i en kommenterande krönika:
”Billigast är sällan bäst när det kommer till mat. Ett väldigt lågt pris betyder troligen att det tummas på både djurhållning och vettiga arbetsvillkor för de som arbetar i produktionen. För att inte tala om miljöbelastningen när mat transporteras tusentals mil från producent till kyldisk.”
Jag hade inte kunnat skriva det bättre själv. Ut och handla med er, det gör världen lite bättre, det vill säga om ni tänker globalt – och handlar lokalt.
Den tiden är förbi när man måste bege sig ut till gårdar och bönder. Det lokalproducerade utbudet finns på gågatan, i saluhallen, gallerian och på julmarknaden. Julskinka från Bredåker, senap från Tornedalen, revbensspjäll från Linderödssvin i Svartlå, köttbullar rullade av Angusfärs från Södra Harads, julmust och öl från lokalt mikrobryggeri, ägghalvor à la Klöverträsk och prinskorv från Unbyn.
Nu är det oåterkalleligen jul igen!