”Sverige är en förebild för oss”, sa Julia från Belarus och Kateryna från Ukraina när jag träffade dem i höstas. Jämställdheten, demokratin, och solidariteten såg de som några av de främsta inspirationskällorna.
Sedan dess har högerregeringen avskaffat den feministiska utrikespolitiken, kraftigt minskat det svenska biståndet och genom samarbetet med Sverigedemokraterna släppt in antidemokratiska krafter i regeringskansliet.
Utomlands är Sverige välkänt för humanitet och jämställdhet. Ett modernt och progressivt land som står upp för demokratiska rättigheter och alla människors lika rätt. Mjuka värden som bidragit till att göra vårt lilla land till en innovativ och framgångsrik exportnation.
Under 2021 ökade Sveriges totala varu- och tjänsteexport med 12 procent jämfört med året innan, enligt Statistiska Centralbyrån som slår fast att Sverige tjänar mer på exporten än vad vi betalar för importen vilket bidrar till att bruttonationalprodukten ökar, och att svensk ekonomi växer.
Sveriges anseende i omvärlden har alltså en direkt påverkan på vår ekonomi, vår välfärd och våra jobb. Öppenhet mot omvärlden och internationell solidaritet är en god investering.
Den kursändring vi nu bevittnar riskerar därmed att få en direkt negativ påverkan på Sveriges anseende i omvärlden men också på vår ekonomi och vår möjlighet att bidra till global utveckling.
Bara ett par veckor innan jag träffade Julia och Keteryna, var jag på besök i en liten by i Palestina.
”Jag hörde att det var svenskar i byn, säger en gammal man med andan i halsen. ”Jag kommer för att tacka”.
Det visar sig att byn totalförstördes av israelisk militär 1967. Den svenska hjälpen kom snabbt. Först i form av humanitärt stöd. Tält, mat och mediciner. Sedan genom stöd till återuppbyggnad av 60-talet små hus. I ett av husen bor den gamla mannen än idag.
Hans berättelse visar att vårt bistånd - både det humanitära och det långsiktiga stödet – gör skillnad.
Berättelser som riskerar att tystna när regeringen nu slopat möjligheten till granskande och folkbildande kommunikationsprojekt inom biståndet. Projekt som varit fundamentala för att skapa direktkontakt mellan några av världens utsatta och svensk allmänhet, för att lyfta deras berättelser i svensk debatt och för att mobilisera för internationell solidaritet. Berättelser som visar att vi genom att ta ansvar för världen, tar ansvar för Sverige. Som visar den respekt vårt land har i omvärlden. Respekt som faktiskt kan värderas i pengar.