Stoppa rustningarna nu!
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Enligt Sipri finns det alltjämt 8 400 operativa kärnvapenstridsspetsar, varav 2 000 hålls i så hög beredskap att de kan avfyras inom några minuter. Totalt finns det över 23 000 kärnvapen, ett antal av dem i händerna på expansiva och/eller instabila länder som Israel, Pakistan och Indien. Fler länder försöker skaffa sig dessa vapen, som det inte finns någon militär användning för, men som ändå upplevs som ett hot av grannländerna och spär på den misstro som redan finns.
En forskare vid Sipri menar att idén om "kriget mot terrorismen" bidragit till att rättfärdiga allt högre militärutgifter. Den idén kommer som bekant från USA, som också svarar för merparten (58 procent) av den globala ökningen under de senaste tio åren. USA:s årliga militärutgifter uppgår till över 600 miljarder dollar, betydligt mer än vad de övriga länderna på tio i topp-listan tillsammans lägger ner på militären.
Det är pengar som den nya amerikanska administrationen skulle behöva till annat: Sjukvård, undervisning, energiomställning, förbättrad civil infrastruktur och för att få ner det jättelika budgetunderskottet.
Barack Obama lovade redan i valrörelsen att ta nya initiativ på nedrustningsområdet, och efter hans tillträde i vintras har saker faktiskt börjat hända.
Nedrustningsförhandlingarna i Genève har kommit igång, Ryssland och USA har börjat förhandla om en ny minskning av antalet nya kärnvapenstridsspetsar inom ramen för Start 1-avtalet.
Icke-spridningsavtalet från 1970 (NPT) ska stärkas och kärnvapenstaterna ska åta sig att nedrusta enligt artikel 6 i avtalet. Obama har också lovat att försöka förmå USA:s senat att ratificera Provstoppsavtalet (CTBT).
Obamas besök i Moskva visar att det nu finns ett gemensamt intresse av att vända rustningsspiralen och att etablera en ny ordning som bygger på samarbete i stället för militär konkurrens. Samtidigt börjar parterna diskutera hur en ny kapprustning ska förhindras: Den i cyberrymden. Men den komplicerade och kontroversiella frågan ryms inte i den här krönikan.