Statliga beslut påverkar kommunerna

"Arbetsuppgifterna för kommunerna blir fler", konstaterar Emilia Töyrä (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Kiruna.

"Arbetsuppgifterna för kommunerna blir fler", konstaterar Emilia Töyrä (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Kiruna.

"Arbetsuppgifterna för kommunerna blir fler", konstaterar Emilia Töyrä (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Kiruna.

Foto: Maria Dahlgren

Gästkrönika2024-01-22 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Den 1 januari och 1 juli ska den som vill vara laglydig läsa på lite extra. Då börjar nya lagar och regler träda i kraft. 

Till exempel har kommuner numera ett tydligare ansvar att arbeta brottsförebyggande.

Sveriges 290 kommuner har alla en mängd olika ansvarsområden som ser i princip likadana ut, oavsett hur kommunen ser ut. Det betyder att Sveriges minsta kommun ska göra ungefär samma saker som Sveriges största kommun, trots att möjligheterna till det ser totalt olika ut. 

När det kommer till brottsförebyggande arbete, kan en större kommun anställa en eller flera personer som jobbar bara med den frågan medan en mindre troligen har en person som har det som sitt ansvar, samtidigt som hen också ska jobba med 10-15 andra saker. 

Det finns stordriftsfördelar med en större kommun. 

Det bästa brottsförebyggande arbetet är att se till att vi har trygga unga. Barn som går till förskolan och skolan, som hittar ett sammanhang där de trivs, som stärks när de lär sig det de behöver och som får utvecklas i sin egen takt med vuxna som är utbildade för det. 

En förutsättning för att barn ska vara trygga är att de har en hemmiljö som främjar det. Att deras vårdnadshavare inte är stressade på grund av ekonomin, att de har tid för sina ungar och att de vet att de kan söka hjälp – och få den – om de så behöver. Oavsett om det handlar om finansiell hjälp, råd i föräldraskapet eller tid hos en psykolog. 

Budgeten för kultur-och utbildningsförvaltningen i Kiruna 2024 ligger högre än vad den gjorde 2023. Ändå har vi fått börja året med att se över vilka sparåtgärder vi ska vidta för att klara av att hålla den. Kostnaderna ökar mer än vad budgeten kan hjälpa till med. 

Den stora börsen, kommunkassan, har skrivits om mer än en gång. Även utan tokiga beslut om ett (för) stort badhus eller en stadsflytt, hade plånboken varit tunn nu. Precis som din lön gör att du kan hantera dina utgifter, påverkar statens finansiering hur mycket kommunerna kan betala. Och staten, regeringen, verkar inte så väldigt intresserade av att Sveriges kommuner eller regioner ska ha några utgifter. Eller åtminstone inte att de ska kunna bekosta dem. 

Vi är 1,5 år in i mandatperioden med den mest högerorienterade regeringen vi någonsin haft. Rubrikerna om stålbad i kommunerna i länet lär fortsätta. 

Minns bara att alla kommuner ju inte har ett överdimensionerat badhus. Däremot har vi har alla samma regering som ger samma låga lön – även fast våra arbetsuppgifter blir fler.