I regeringens höstbudget finns en rad förslag om att förstärka försäkringsskyddet vid sjukdom. LO vill ta ytterligare steg, men det som Ardalan Shekarabi hittills aviserat går definitivt i rätt riktning.
Det handlar bland annat om att mjuka upp arbetsförmågeprövningen vid sjukförsäkringens snäva och stelbenta tidsgränser, öka tryggheten för dem som slitit ett långt arbetsliv och höja inkomsttaket så att fler får hela sin inkomst försäkrad.
Regeringens reformförslag stödjs av 3,5 miljoner löntagare i LO-. TCO- och Sacoförbunden och en rad andra tunga remissinstanser.
Mot detta står en borgerlighet som i varierad utsträckning och omfattning vill se fler karensdagar, stramare kvalifikationsregler, fortsatt låga inkomsttak och en vidgad skatteklyfta mellan sjukskrivna och övriga inkomsttagare.
Sammanlagt vill Moderaterna spara 5,1 miljarder kronor nästa år och 12 miljarder kronor 2023 på sjukförsäkringen jämfört med regeringen.
När man lyssnar på Ulf Kristersson blandar han dessutom systematiskt och felaktigt ihop bidrag och socialförsäkringar. Man får intrycket av att ”bidragsberoendet” skulle vara särskilt högt i vårt land.
Då kan det vara på sin plats att påminna om att Sverige är det skandinaviska land som avsätter lägst andel av sin BNP till offentliga transfereringar – d v s socialförsäkringar, a-kassa och ekonomiskt bistånd.
Vi ligger på 17:e plats i Europa i Försäkringskassans senaste jämförelse i publikationen "Socialförsäkringen i siffror 2021". Vi ligger alltså efter länder som exempelvis Tyskland, Frankrike, Österrike och Storbritannien.
Det stora nyliberala systemskiftet i sjukförsäkringen (”rehabiliteringskedjan”) som alliansregeringen genomförde 2008 fattiggjorde många löntagare.
Hittills har inte socialdemokratin riktigt förmått stå emot de grundtankar och den hegemoni som Reinfeldts ”arbetslinje” etablerade. Det nu avskaffade 9,0-målet i Försäkringskassans regleringsbrev är ett av uttrycken för detta.
Mot denna bakgrund är det glädjande att konstatera att det nu äntligen ligger socialdemokratiska regeringsförslag på riksdagens bord som stärker sjukförsäkringen. Dessutom finns det skäl att hoppas på att S-kongressen i november tar ytterligare steg i denna riktning.
Det är exempelvis orimligt att vi som enda nordiska land ska ha en smittspridningsmekanism, i form av ett karensavdrag, inbyggt i vår sjukförsäkring.
Tas denna orimlighet bort – så som exempelvis LO, Miljöpartiet och flera TCO-förbund vill – tas ytterligare steg i rätt riktning. Sverige blir då ett mindre extremt land.