Stärk allas rätt till jakt och fiske

"Direktivet till ny rennäringslag är för ensidigt", anser Mats Taaveniku, S-gruppledare i kommunfullmäktige i Kiruna.

"Regeringsdirektivet till ny rennäringslag är ensidigt", anser Mats Taaveniku, S-gruppledare i kommunfullmäktige i Kiruna.

"Regeringsdirektivet till ny rennäringslag är ensidigt", anser Mats Taaveniku, S-gruppledare i kommunfullmäktige i Kiruna.

Foto: NSD Arkiv

Gästkrönika2021-10-27 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Klimatkrisen är en konsekvens av de utsläpp som vi själva har skapat, vilket klimatforskare är eniga om. 

Det ställer krav på oss alla att förändra vår livsstil och göra olika typer av val för att begränsa utsläpp av växthusgaser. Men det kommer att finnas fler lösningar också, forskning och nya företagsidéer utvecklas i kölvattnet av klimatkrisen.

Svensk gruv- och stålindustri, har tillsammans med Vattenfall, tagit ett framgångsrikt initiativ för att tillverka fossilfritt stål genom det sk HYBRIT-projektet. Satsningar från H2 Green Steel i Boden och Northvolt i Skellefteå är ytterligare exempel på att Sverige tagit ledartröjan i världen för den nya industrialiseringen. 

Bara HYBRIT innebär att Sverige minskar sina koldioxidutsläpp med 10 procent, vilket är mycket i sammanhanget.

Nya gröna näringar skapar fler jobb, ca 20 000 nya arbetstillfällen i Norrbotten och Västerbotten. På sikt behöver de norra länen öka antalet invånare med ca 100 000 för att klara kompetensförsörjningen, det är en framgång men också en utmaning. 

Vi måste bygga fler bostäder och få tillgång till mer byggbar mark. Kommunerna behöver bli mer attraktiva med exempelvis fler utbildningsmöjligheter och bättre skolor, snabbare och säkrare tågförbindelser, bättre sjukvård, satsningar på kultur och fritid och attraktiva stadskärnor. Staten måste bistå kommunerna i de satsningar som behövs!

Pågående utredningar, som skogsutredningen och rennäringslagen, behöver anpassas till de nya förutsättningarna. Vi behöver mer mark för bostadsbyggande, kommunerna behöver ges bättre möjligheter att köpa mark av staten. 

Jämbördiga villkor för ortsborna till jakt- och fiskerätter är viktiga förutsättningar för att få fler att stanna och fler att flytta hit. Regeringsdirektivet till ny rennäringslag är ensidigt och måste ta hänsyn till övriga ortsbors och näringars förutsättningar. Sedan är det självklart att jämna ut skillnaderna för tillgång till jakt och fiske, mellan renägande samer och de som inte äger renar.

Våra naturtillgångar och kompetenser är grunden för att klara omställningen, då måste kommunerna också få del av de värden som skapas, till exempel genom en utvinningsskatt. Annars kommer inte kommunerna ha möjlighet att finansiera de satsningar som krävs och vi stannar vid att vara en koloni för utvinning! 

Övriga kommuner i Norrbotten verkar driva dessa frågor, med energi och engagemang. Det är hög tid att Kiruna kommuns borgerliga ledning vaknar och engagerar sig i frågorna! 

Hos näringslivet, samebyarna och andra finns kompetensen, börja samverka med dem så löser vi mycket!

Tack för ordet!