SSAB måste investera i Luleå

"Klimatomställningen måste vara socialt hållbar", skriver Marie Nilsson, ordförande i fackförbundet IF Metall.

"Klimatomställningen måste vara socialt hållbar", skriver Marie Nilsson, ordförande i fackförbundet IF Metall.

"Klimatomställningen måste vara socialt hållbar", skriver Marie Nilsson, ordförande i fackförbundet IF Metall.

Foto: Brian Predstrup

Gästkrönika2021-04-13 17:00
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Den svenska industrin är världsledande på klimatsmart produktion. Det ska vi vara stolta över. Men det innebär inte bara möjligheter utan även utmaningar. 

Just nu blir det tydligt i Norrbotten.

Svensk stålindustri ligger långt framme i klimatomställningen. Den har länge setts som en miljöbov, men är på god väg att börja tillverka fossilfritt stål.

På SSAB:s område i Luleå ligger Hybrit, testanläggningen för att producera stål med vätgas istället för kol. Nyligen kom dock beskedet att den fullskaliga produktionen av järnsvamp utan fossila bränslen, som möjliggör fossilfritt stål, kommer att placeras i Vitåfors utanför Gällivare.

Samtidigt som Malmfälten kan se fram emot många nya jobb inom den gröna industrin, är oron på SSAB i Luleå stor. IF Metalls cerkstadsklubb befarar att upp till 700 jobb hotas. 

”Vi är oerhört besvikna och vill snarast se signaler på att SSAB:s ledning vill satsa på Luleå som stålort”, säger Verkstadsklubbens vice ordförande Mats Bäcklund i NSD. 

Jag instämmer. SSAB måste investera i verksamheten i Luleå och på så sätt ta ansvar för orten och de anställda.

Exemplet SSAB blixtbelyser konsekvenserna av klimatomställningen. Vi står inför genomgripande förändringar av den svenska industriproduktionen. 

Medan nya jobb skapas, försvinner andra. Då räcker det inte att klimatomställningen har ett affärsperspektiv. Den måste också ha en social dimension. Här blir fackliga och politiska insatser viktiga.

Kompetensutveckling är avgörande. Industriarbetarna måste få möjligheter att bygga på sina yrkeskunskaper i takt med teknikutvecklingen, för att kunna utföra framtidens arbetsuppgifter och bidra till klimatomställningen. 

Det måste även finnas goda möjligheter för omställning, för den som vill eller behöver byta yrkesbana.

Därför är IF Metall så angelägna om att få till en uppgörelse om trygghet och omställning mellan arbetsmarknadens parter – som politikerna helt enkelt får rätta sig efter. 

Vi är industriarbetarnas fackförening och vi behöver få till bästa möjliga utvecklingsmöjligheter och skyddsnät för industriarbetare vars jobb förändras av en utveckling som går oerhört fort.

Klimatomställningen är inte bara vackra ord. Klimatutmaningen är på riktigt och förändrar hela vårt samhälle. Människor får inte lämnas efter, nya klyftor får inte skapas. Skyddsnäten måste hålla. Annars riskerar vi att människor vänder sig emot de insatser som är nödvändiga för att rädda klimatet och därmed vår planet.

Om klimatomställningen ska lyckas behöver den vara socialt hållbar.