Vi behöver båda känna oss som vinnare

"Självklart ska vi lyssna på regionens åsikter", skriver kommunalrådet Mats Taaveniku (S), Kiruna.

"Självklart ska vi lyssna på regionens åsikter", skriver kommunalrådet Mats Taaveniku (S), Kiruna, i en gästkrönika på sidan 2 i NSD.

"Självklart ska vi lyssna på regionens åsikter", skriver kommunalrådet Mats Taaveniku (S), Kiruna, i en gästkrönika på sidan 2 i NSD.

Foto: Kiruna kommun

Gästkrönika2023-12-20 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det finns bara ett beslut från kommunen om placeringen av Kirunas nya sjukhus och det är vid den omtalade Nikkaluoktarondellen, något annat beslut finns i dag inte. 

Beslutet som togs förra året i september var att sjukhuset skulle samlokaliseras med framtida järnvägsstation, vilket är en bra tanke.

När beslutet togs var inte markundersökningen klar, resultatet av den presenterades för kommunen och regionen senare. Den visade att det fanns vissa problem med vatten i området. Enligt regionen så stora att de var rädd för att det kan ge stora årliga dräneringskostnader. Regionen befarade att placeringen innebär att man inte kan bygga så många funktioner som planerat. För att inte förlora ytterligare tid markundersöktes därför ytterligare tre områden, varav TGA-området var ett av dem som regionen uttryckt som intressant. 

Självklart ska vi lyssna på de åsikter regionen har och inte riskera att spela bort möjligheterna till att Kiruna får kirurgi och BB. Regionen har inkommit med begäran om planbesked för TGA-området vilket politiken ska ta ställning till. 
 

Till regionen: Bygg ett nytt sjukhus snabbt och se till att det blir hållbart för planerad tillväxt. 

Vi ska båda känna oss som vinnare i denna diskussion!

Kommunens ekonomi är dålig just nu, på grund av för hög investeringskostnad under många år, nu har verkligheten kommit i kapp och vi behöver därför se till att ordna upp ekonomin. 

En av åtgärderna är att införa investeringspaus för att begränsa utflödet av pengar. Idag är utflödet större än inflödet och det är inte hållbart för att driva de verksamheter kommunen ansvarar för. 
 

Vi ser det som ett gupp på vägen och nu slätar vi ut guppet så vi kan fortsätta resan med kontroll och lagom fart. 

Fördelen med utmaningen är att vi också har möjlighet att förändra vår organisation för att klara kompetensförsörjningen och bli mer hållbara på sikt, det är en förmån att få vara med i denna förändringsresa och att vi kan förändra saker som borde ha gjorts för länge sedan.

Några positiva nyheter: Kiruna klättrar i grundskoleindexet med 193 placeringar, vilket gör att vi är på plats 40 av alla Sveriges skolkommuner. 

Vi har den tredje högsta tillväxten i företagandet bland Norrbottens kommuner. Ett pris som utdelas av Syna som är ett kreditupplysningsföretag. 

Tack vare satsningar på rymd-, gruv- och besöksnäringen med mera har vi den bästa framtiden av alla kommuner i Sverige, vi pratar om 50 år!

Vi har en positiv befolkningstillväxt till och med tredje kvartalet 2023, vilket är många år sedan det hände!

God jul och gott nytt år!