Servicen måste fungera även i glesbygden

Isak Utsi (S) är tillträdande kommunalråd i Arjeplog. Han kommer att skriva regelbundet på sidan 2 i NSD.

Isak Utsi (S) är tillträdande kommunalråd i Arjeplog. Han kommer att skriva regelbundet på sidan 2 i NSD.

Isak Utsi (S) är tillträdande kommunalråd i Arjeplog. Han kommer att skriva regelbundet på sidan 2 i NSD.

Foto: Kata Nilsson

Gästkrönika2020-08-20 06:03
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag är det en knapp månad kvar till jag tillträder som kommunalråd i Arjeplog och jag passar därför på att resonera något kring detta.

Sedan valet i fullmäktige i juni har jag funderat mycket på uppgiften att företräda Arjeplogsborna och vilka erfarenheter jag tar med mig in i uppdraget. 

Det har varit nära till hands att reflektera över hur olika kommuners förutsättningar kan se ut, särskilt i glesbygd, och jag tänker på mina egna erfarenheter av hur det varit att växa upp och leva i ett mindre samhälle.

Jag konstaterar för mig själv att jag nog aldrig förväntat mig exakt samma lösningar och utbud som människor i städer och tätbefolkade områden kan ha tillgång till, förutsättningarna är andra helt enkelt. 

Däremot anser jag att invånare, oavsett kommun, ska ha likvärdig tillgång till välfärd i form av bland annat jämlik skola, god äldreomsorg och möjlighet till högre utbildning. 

Det bör även finnas en helhetssyn från det offentliga som säkerställer att det i glesbefolkade kommuner alltid finns en grundläggande service – så det exempelvis är möjligt att besikta bilen, beställa ett pass eller varför inte gå till apoteket. I så många delar som möjligt bör det råda en någorlunda rättvis utväxling av skatten vi betalar helt enkelt.

Jag tycker därför det är bra att vi har en regering som fortsätter att placera frågan om att hela landet ska leva på dagordningen. För en sak som är säker är att vi människor, oavsett var vi bor, förväntar oss svar från politiken på de utmaningarna vi möter i vår vardag. 

Det är viktigt att Socialdemokraterna har förmågan att se och svara på de behov människor i hela landet möter, och vi måste förstå att svaren behöver se olika ut beroende på var i landet vi bor.

Jag ser framför mig att vi ska fortsätta samtalet med beslutsfattare utanför kommunen och söka vägar till smart samordning av offentliga resurser där det går. 

Mycket av arbetet kan också göras inom kommunen, inte minst genom att fortsätta arbetet med att anpassa verksamheten efter intäkter och behov för att på så sätt skapa utrymme på efterlängtade prioriteringar.

Arjeplog har valt att arbeta för utveckling och framtid samtidigt som kommunen också arbetar hårt för att göra det bästa man kan för de som bor och verkar här. Det är ett ansvar som förpliktar och som kommer vara min kompass framöver.

Det är ett mycket spännande uppdrag jag ser framför mig att påbörja den 16 september och jag ska göra mitt yttersta i rollen som företrädare för Arjeplog.