Satsa på den klimatvänliga industrin

Marie Nilsson är ordförande för fackförbundet IF Metall.

Marie Nilsson är ordförande för fackförbundet IF Metall.

Marie Nilsson är ordförande för fackförbundet IF Metall.

Foto: IF Metall

Gästkrönika2021-02-17 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För mig är det självklart att industrin är en avgörande del av lösningen på klimatutmaningen. 

Om inte industrin ställer om, blir det svårt att rädda klimatet och därmed vår planet.

Svensk industri, och svenska industriarbetare, behöver inte skämmas. Vi är på god väg att bli världsledande på klimatsmart produktion. 

Två stolta exempel finns i Norrbotten. I Gällivare och Kiruna planerar LKAB en av Sveriges största industriinvesteringar någonsin, för att kunna producera fossilfritt järn. Och på SSAB i Luleå finns världens första testanläggning för att tillverka fossilfritt stål.

Forskning och ny teknik är ofta dyr. Rent företagsekonomiskt är framtidsinvesteringar inte alltid lönsamma på kort sikt. Därför är det viktigt att samhället uppmuntrar industrins klimatomställning.

Industriklivet, som stöttar industrin att investera i ny grön teknik, fick ökade resurser i regeringens senaste budget. Det är bra, men det räcker inte på långa vägar. IF Metall har tre krav på den svenska klimatpolitiken:

1. Ge gruvnäringen en chans. Klimatomställningen kräver batterier. Och batterier görs av mineraler som Sverige är rikt på. Men den svenska gruvnäringen hindras ofta av utdragna tillståndsprocesser. Gruvdriften riskerar därför att ske i länder med betydligt sämre arbetsvillkor och lägre miljökrav än Sverige. Säkrare och snabbare tillståndsprocesser för gruvnäringen är en fråga som regeringen måste våga ta i. Det är exempelvis inte rimligt att det tog fyra år för regeringen att avgöra att gruvan i Laver behöver Natura 2000-tillstånd.

2. Satsa på klimatvänlig el. Fossilfri el är central för att lyckas med klimatutmaningen. Elen måste vara leveranssäker och ha ett konkurrenskraftigt pris. Industrins behov av el måste tillgodoses, och hela landet ska ha säker tillgång till el. Det behövs en plan för hur nätkapaciteten och effekten ska byggas ut

3. Investera i svenskt biobränsle. Biobränsle spelar en viktig roll i klimatomställningen, inte minst för flyget. Prognoser säger att efterfrågan på biobränsle minst kommer att fördubblas. Sverige har goda förutsättningar att bygga ut produktionen. Då krävs insatser som främjar investeringar och stärker biobränslets konkurrenskraft mot fossila bränslen. En glädjande nyhet är att regeringen, på initiativ av Fossilfritt Sverige, ska ta fram en vätgasstrategi.

Tiden är förbi när industrin kunde avfärdas som en miljöbov. Tvärtom är industrin avgörande för att finna framtidens klimatsmarta lösningar på mänskliga behov. Då behövs en politik som på allvar vågar satsa på industrins klimatomställning.