S-kvinnor genomför sitt förbundsmöte den 24-25 augusti i riksdagshuset i Stockholm. Hundra ombud ska besluta om partiets största sidoorganisations verksamhet för de kommande två åren. Från Norrbotten deltar fem S-kvinnor,vi är fjärde största distriktet.
För två år sedan genomfördes mötet i Luleå. Då valdes Lena Sommestad till ordförande för fyra år, men hon har nu bestämt sig för att lämna ordförandeskapet i förtid och avgår i höst.
Till ny ordförande har valberedningen föreslagit Carina Olsson från Lidköping. Carina Olsson är idag vice ordförande och bland annat riksdagskvinna. Dessutom har valberedningen föreslaget mig till ledamot i förbundsstyrelsen och det känns verkligen roligt, både att bli nominerad av distriktet och föreslagen av en enig valberedning. Nu återstår bara att bli vald.
Lena Sommestad har under dessa två år drivit många viktiga frågor som har avgörande betydelse för kvinnors frihet och självständighet. Barnomsorg dygnet runt, året om och en mera jämställd föräldraförsäkring är två av dem.
På partikongressen i Göteborg röstades barnomsorgsfrågan igenom mycket tack vare ombud från S-kvinnor. När det gäller föräldraförsäkringen blev beslutet nej till S-kvinnors krav om en tredelning, där behöver partiet mera tid på sig.
S-kvinnor har också kämpat för rätten till heltid och avskaffande av ofrivilligt delade turer. Att man tvingas ta ett antal håltimmar mitt under arbetsdagen, då man knappt hinner hem utan måste finnas kvar och vänta på arbetsplatsen utan lön kan vi inte acceptera.
Kampen mot barnfattigdom är också en fråga som S-kvinnor driver. Barnfattigdomen ökar i Sverige. I ett land som är rikare än någonsin. I ett välfärdsland som Sverige lever nästan en kvarts miljon barn som fattiga. Det finns cirka tre barn i varje klass som lever i ekonomiskt utsatta familjer.
Barnfattigdom drabbar oftast de barn som lever med en förälder och de med långtidsarbetslösa eller sjuka föräldrar. Trygghetssystemen har försämrats. De barn som lever i ekonomiskt utsatthet drabbas ofta av utanförskap både på fritiden och i skolan. Detta kan vi inte låta fortgå, alla barn har rätt till en bra uppväxt. Politiska beslut kan ändra detta.
Att det lönar sig att kämpa för ett mera jämlikt och jämställt samhälle kan S-kvinnor i Norrbotten visa på. I Luleå kommun finns
barnomsorg dygnet runt, "gratis" skola och heltider. Ofrivilligt delade turer ska vara borta innan denna mandatperiod är slut, mycket tack vare S-kvinnors kamp.
Det är också på gång i andra kommuner i Norrbotten . Många av Norrbottens kommunalråd kommer just från S-kvinnor och har i sin position varit nyckeln till förändring.