Regionen står inför tidernas utmaning

"Vi sätter kompetensfrågan på dagordningen", skriver Anders Öberg (S), regionstyrelsens ordförande.

"Vi sätter kompetensfrågan på dagordningen", skriver Anders Öberg (S), regionstyrelsens ordförande, i en gästkrönika på sidan 2 i NSD.

"Vi sätter kompetensfrågan på dagordningen", skriver Anders Öberg (S), regionstyrelsens ordförande, i en gästkrönika på sidan 2 i NSD.

Foto: Jonas Andersson

Gästkrönika2023-04-07 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

När jag får frågan vad som är och kommer vara den största frågan under de kommande åren är svaret kompetensförsörjning. 

Det kommer särskilt vara behoven inom välfärden med skola, omsorg och sjukvård. Men behovet av fler medarbetare, med rätt utbildning finns på i stort sett alla områden. 

För att klara av att täcka upp rekryteringsbehoven måste vi bli fler som bor i Norrbotten. 

Vi ser att Norrbotten och Västerbotten står inför tidernas utmaning för att förverkliga en historik omställning av industrin. Till verksamheter som blir miljömässigt och socialt hållbara och minskar klimatavtrycket.

Den politiska ledningen i Region Norrbotten har under de senaste veckan presenterat förslag på insatser för att stärka arbetet med kompetensförsörjningen. 

Det innehåller ett antal fortsatta uppdrag för att identifierat områden som ska ge en bättre arbetsmiljö och möjliggöra fler kollegor att dela vardagen och arbetsuppgifterna med. 

Vi ser att det behövs fler metoder för att ta hand om studenterna under studietiden som snart ska ut i våra olika verksamheter.

Folktandvården kan efter flera år nu se effekterna av sitt arbete på området. Lika angeläget är att möjliggöra förlängning av arbetslivet. Sjukvården behöver ta fram incitamentet för att möjliggöra en förlängning av arbetslivet för att behålla senior arbetskraft.

De stigande sjuktalen under de senaste året efter pandemin gjort att det blir ett angeläget att se hur regionen som arbetsgivare kan jobba med mera förebyggande insatser, det gjorde vi åren 2016-2017 och lyckades så bra att vi var en modell för andra. 

Det behövs även insatser för att jobba med kränkande särbehandling som annars riskerar fler långtidssjukrivningar. 

Den insats som vi nu tar beslut om är en fördubbling av ersättningen för de som jobbar på obekväm arbetstid (OB), medarbetare som jobbar under nätter och helger. 

Satsningen är unikt utifrån ett nationellt perspektiv. Förändringen kommer gälla från 1 september. 

Jag oroas mycket av utveckling med ökad omfattning av hyrpersonal. Det ger långsiktiga stora problem i verksamheten. Lyckas vi inte bryta utvecklingen, så kommer det att tränger undan angelägna satsningar och ge ekonomiska problem med minskad tillgänglighet till sjukvården.

Insatserna som vi nu föreslår hoppas vi ska resultera i lägre sjuktal, mindre beroende av hyrbolagens tjänster. 

Vi önskar se fler medarbetare som har sin anställning i Region Norrbotten.