Världsmarknadens prisuppgång på olja de senaste månaderna har gjort att frågan om bränslepriserna blivit ett hett debattämne, inte minst i vår del av Sverige.
Det är inte konstigt med tanke på att bilen är nödvändig för oss. Att tanka bilen är en tråkig, oundviklig utgift varje månad. Situationen känns orättvis för vi har i princip inga alternativ – ingen tunnelbana och ett för grovmaskigt kollektivtrafiknät.
Att köpa en elbil är dyrt, andrahandsmarknaden är liten, laddinfrastrukturen underutvecklad och vi känner oss osäkra om bilarna verkligen funkar när det är -25 ute.
Men det är inte världsmarknadspriset vi blir sur på, det är statens punktskatt på bensin och diesel (som uppgår till uppemot 60 procent av priset) som blir föremål för diskussion. ”Regeringen vill tvinga oss att köra elbil” har jag hört någon säga. Det är delvis inte sant och delvis sant.
Å ena sidan är du inte tvingad till något – vad du väljer att köra för bil är upp till dig. Å andra sidan är just punktskatter till för att förändra beteende. Och vad är det för beteende regeringen då vill förändra? Oljeberoendet givetvis.
Visst hade det varit skönt på kort sikt om staten kunde sänka skatten på fossila bränslen, men det är som att kissa i byxan. På lång sikt blir det oskönt därför att oaktat skatten så är oljan miljöskadlig och en begränsad resurs vilket gör oss sårbara.
Istället för att vara beroende av den stora råoljeimporten från andra länder, är det en mycket klokare strategi att producera biodrivmedel i Sverige samt ställa om fordonsflottan till eldrift. Det är bra ur många aspekter, men framförallt bra för oss som bor på landsbygden.
Elförsörjningen är stabil i norra Sverige, och det är smidigt att ladda elbilen hemma över natten istället för att behöva köra långa avstånd bara för att tanka. Det är inte populärt att påpeka detta för det är här och nu som bränslepriset känns, jag vet.
Men politik kan inte bara handla om här och nu, utan också ett ansvar för framtiden. Det är därför regeringen satsar på att bygga ut laddinfrastrukturen i hela landet och subventionerar köp av elbilar.
På tal om framtiden fick jag nyligen en fråga om jag tror att bränslepriset påverkar människors vilja att flytta till Norrbotten.
Jag tror faktiskt inte att det är en avgörande fråga. Det är andra saker som spelar en betydligt mer avgörande roll, som möjligheter att få ett jobb, bostadspriser, ett rikt fritidsliv samt bra skolor och förskolor. Där är Norrbottens och landsbygdernas fördelar många.